ORECHOVO-PIVOVÝ CHLIEB PEČENÝ ZELENOM V LIATINOVOM PEKÁČI

ORECHOVO-PIVOVÝ CHLIEB PEČENÝ ZELENOM V LIATINOVOM PEKÁČI

INGEDIENCIE


KVÁSOK


  • 126 g medového piva izbovej teploty
  • 3,5 g čerstvého droždia
  • 126 g celozrnnej múky


CESTO


  • 574 g celozrnnej múky
  • 12,6 g jemnej soli
  • 17,5 g čerstvého droždia
  • 406 g medového piva
  • 35 g oleja z vlašských orechov
  • 21 g medu


PRÍSADY DO CESTA


  • 280 g vlašských orechov


PREDPRÍPRAVA


  1. Na prípravu kvásku: medové pivo nalejeme do plastovej misky, do ktorej rozdrobíme droždie a miešame, pokým sa v pive nerozpustí. Následne primiešame celozrnnú múku a misku prikryjeme potravinovou fóliou. Nakoniec kvások odložíme na 12 hodín do chladničky.
  2. Po stanovenej dobe vyberieme kvások z chladničky, jeho obsah vložíme do misky spolu so všetkými ingredienciami určenými na prípravu cesta a pomocou háku na cesto hnetieme približne 6-7 minút., pokým nevypracujte pružné, elastické cesto. V prípade, že cesto miesime ručne, bude doba jeho miesenia samozrejme dlhšia (cca20 min.). Cesto je hotové, keď sa odliepa od stien nádoby, prípadne ak po jeho roztiahnutí tvorí malú tenkú vrstvu. Nakoniec do cesta vmiešame i vlašské orechy. Následne dáme cesto dáme do misy na kysnutie, prikryjeme ho potravinovou fóliou a necháme 30 minút kysnúť.
  3. Následne cesto miesime ďalších 30 minút, aby sme ho zbavili prebytočného vzduchu a potom na pomúčenej doske vytvarujeme peceň, ktorý prikryjeme potravinovou fóliou. Opäť necháme kysnúť 30 minút podkysnúť.
  4. Z cesta opätovne vytlačíme prebytočný vzduch a znovu ho vytvarujeme do pecňa, ktorý následne vložíme do pripraveného zeleného liatinového pekáča. Cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť ešte raz a to približne 60 minút.

PRÍPRAVA


  1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a vajíčko spolu s convEGGtorom a nerezovým roštom zohrejeme na teplotu 210°C.
  2. Fóliu z cesta pred pečením odstránime a vrch cesta zľahka poprášime múkou a ostrým nožom do cesta narežeme krížiky. Liatinový pekáč prikryjeme vekom a položíme na rošt do vajíčka. Poklop vajíčka dobre uzavrieme  a chlebík  pečieme približne 25 minút.
  3. Po tejto dobe veko z pekáča vložíme a pri zatvorenom poklope zeleného vajíčka dopekáme ďalších približne 15 minút, pokým chlieb nie je pekne hnedý.
  4. Nakoniec pekáč vyberieme z Big Green Egg a chlieb vyklopíme na ďalší rošt či mriežku, aby pomaly vychladol.

TIP


Ak chcete svojmu chlebu pridať extra chuť, vlašské orechy môžete nechať pred použitím údiť približne 5 minút pri teplote 110 °C. Údiť ich môžete na liatinovej panvici alebo v liatinovom pekáči, s použitím hrste jablkových alebo čerešňových drevených chips/kúskov na údenie.

Všetky komentáre