Čo je to Big Green Egg?

Z čoho je Big Green Egg vyrobený?

Koľko má Big Green Egg modelov?

Ako si vybrať správny Big Green Egg?

Aké sú vyhody Big Green Egg oproti kovovým grilom?

Existujú na trhu nejaké kópie Big Green Egg?

Je spotreba drevného uhlia v Big Green Egg efektívna?

Je ľahké používať Big Green Egg?

Koľko drevného uhlia potrebujem naložiť do Big Green Egg?

Potrebujem pridávať drevné uhlie počas varenia na Big Green Egg?

Ako znovu zapáliť Big Green Egg po predchádzajúcom použití?

Ako uhasiť Big Green Egg?

Ako nastaviť a udržiavať požadovanú  teplotu na Big Green Egg?

Pri akej teplote mám variť v Big Green Egg a aké sú spôsoby varenia?

Je potrebné používať v Big Green Egg len špeciálny typ drevného uhlia?

Kde kúpim drevné uhlie Big Green Egg?

Môžem variť na Big Green Egg s otvorenou kupolou?

Môžem používať Big Green Egg v každom počasí?

Môže ostať po varení Big Green Egg vonku v exteriery?

Na čo je tesnenie medzi kupolou a základnou časťou Big Green Egg?

Môže Big Green Egg od teploty sčervenať?

Ako môžem opekať na Big Green Egg?

Aké príslušenstvo je najvhodnejšie pre Big Green Egg?

Ako vymeniť filcna Big Green Egg?


Čo je to Big Green Egg?

Podľa nášho názoru, veľké zelené vajíčko je svetovo najlepší exteriérový varič – gril, udiareň a pec v jednom. Big Green Egg je vyrábaný spoločnosťou s viac ako 40 ročnou tradíciou a je predávaný stovkami distribútorov v USA, ako aj po celom svete.   Jedinečný varný výkon a perfektne prevedená kvalita konštrukcie udivuje kulinárskych nadšencov po celom svete.

Z čoho je Big Green Egg vyrobený?

Big Green Egg je vyrobený z vysokozáťažovej kvalitnej keramiky, ktorá nepraská v prípade vysokého prehriatia. Táto patentovaná keramika sa v prípade vystavenia priamej žiare, vysokým teplotám, prípadne prudkým teplotným zmenám nerozpína. To znamená, že môžete použiť svoj BGE bez obavy, že sa mu niečo stane aj počas prudkého lejaku. Keramický povrch je veľmi pevný, netoxický, glazovaný s lesklým povrchom a ochrannými vlastnosťami.

Koľko má Big Green Egg modelov?

Big Green Egg v súčastnosti vyrába sedem modelov Mini (MN), MiniMax (MX) Small (malý, S), Médium (stredný, M), Large (veľký, L),  EXTRA LARGE (extra veľký, XL) a EXTRA EXTRA LARGE (extra extra veľký, XXL) ktoré sú určené na predaj cez sieť autorizovaných predajcov. Okrem týchto siedmich modelov Big Green Egg vyrobil jeden špecialny model, ktorý slúži na prezentáciu spoločnosti Big Green Egg - model EggZilla.

Kompletný katalóg veľkostí Big Green Egg

Ako si vybrať ten správny Big Green Egg?

Nezabudnite, že pri výbere Big Green Egg vždy existuje taký, ktorý splní všetky potreby vašich kulinárskych chúťok, či poslúži hýčkaniu akéhokoľvek množstva vašich hostí.  Existuje sedem modelov: Mini (MN), MiniMax (MX), Small (malý, S), Médium (stredný, M), Large (veľký, L), EXTRA LARGE (extra veľký, XL) a EXTRA EXTRA LARGE (extra extra veľký, XXL).

Mini a MiniMax vďaka malej veľkosti a pomerne nízkej výške, možno pohodlne vziať na táborenie výlety, či pikniky alebo len tak na loď. Oba sú pred pripravené k umiesteniu na stôl, resp. inú pevnú podložku. S pomocou EGG nosiča je vajíčko možné jednoducho a bezpečne prepraviť na akékoľvek miesto. Mini je vybavený dostatočne veľkým roštom na prípravu jedla pre 2-4 osoby a je veľmi obľúbený nielen medzi širokou verejnosťou, ale aj profesionálmi v špičkových svetových reštauráciách, kde sa venujú príprave delikátnych à la carte pokrmov. Aj keď MiniMax je len 7 cm vyššie ako Mini, je vybavený rovnakým roštom ako model Small, na ktorom je možné bez problémov variť až pre 6 osôb. Oba Mini a MiniMax sú skvelí pomocníci nielen v domácnosti, ale aj na cestách a v profi kuchyniach. EGG nosič tvorí základnú výbavu modelu MiniMax a pre Mini je dostupný v rámci doplnkovej výbavy.

Small je mobilná piecka pre veľký chuťový zážitok a po MiniMax-e tretí celo keramický gril/pec na drevné uhlie z rodiny jedinečných

Big Green Egg vhodný na prípravu jedla pre štyri až šesť osôb. Aj keď je svojou veľkosťou stále kompaktný, dokáže ponúknuť oproti modelom Mini a MiniMax podstatne viac výškového priestoru a možno v ňom pripraviť lahodné kurča naplnené až po krk. A čo viac, tento model je ideálny pre použitie na balkóne alebo na malej terase. Ale pokiaľ predpokladáte častejšie využitie, či väčší počet čakajúcich stravníkov, môžete si vybrať z ešte väčších modelov ako sú Medium, Large, Extra Large alebo XXLarge.

Medium je dokonale všestranný vďaka svojim univerzálnym rozmerom. Využíva výhody ostatných modelov. Môže slúžiť ako mobilná pec na pečenie pomocou convEGGtora, ktorý umožňuje nie len piecť múčne jedlá (chlieb, pečivo, koláče, pizza), ale aj varenie pri nízkych teplotách. Tento stredne veľký celo keramický gril/pec na drevné uhlie z rodiny jedinečných Big Green Egg je vhodný pre menšie rodiny a taktiež dostatočne veľký pre použitie liatinového kotlíka o objeme 4,7 litra, ako aj kameňa na pečenie.

Large je najpopulárnejší formát varenia pre rodinu a priateľov alebo profesionálne pre hostí. Varná plocha roštu ponúka dostatok priestoru na ľahkú a zároveň širokú prípravu rozmanitých jedál naraz a to s použitím rôznych polmesiacovitých nadstavcov, či viacnásobných roštov alebo doplnkového príslušenstva. Je najpredávanejší celo keramický gril/pec na drevné uhlie z rodiny jedinečných Big Green Egg a vhodný do každej domácnosti.

XLarge sa dokonale hodí pre pravidelné stravovanie na veľkých akciách - či už súkromných alebo firemných. Tak ako model Large, aj XLarge sa pýši všetkými svojimi prednosťami, no oproti modelu Large, má XLarge podstatne väčší rošt a ponúka takmer dvakrát toľko priestoru. Čo umožňuje vychutnať si lahodne pripravené jedlá a pokrmy spoločne viacčlenným rodinám alebo veľkým skupinám gurmánov. XXLarge je najväčším zeleným vajíčko, EGGom zo všetkých, vďaka čomu je najpôsobivejším a bezkonkurenčným modelom v oblasti keramických varných zariadení. Ponúka obrovskú kapacitu pre prípravu viacerých lahodných jedál a pokrmov naraz. V súlade so svojimi menšími súrodencami, XXLarge možno použiť pre široký rozsah techník varenia, ako je grilovanie, pečenie, varenie, dusenie, údenie a pomalé varenie.

Aké sú výhody Big Green Egg oproti kovovým grilom?

Keramika Big Green Egg je vyvinutá a nadizajnovaná tak, že aj tenké keramické steny grilu sú schopné udržať horúčavu vo vnútri grilu, ktorá samovoľne cirkuluje, pričom k perfektnej chuti a chrumkavej kôrke zo všetkých strán nie je potrebný žiadny otočný gril.

Jedlo pripravené v keramickom zelenom vajíčku nielenže výborne vyzerá, ale ešte lepšie chutí.

Mäso ako aj iné upravované potraviny v keramike nevysychajú, tieto sa sťahujú, respektíve zmenšujú len veľmi málo, nakoľko vložením potraviny do keramického grilu na jedlo pôsobí zo všetkých strán rovnako vysoká teplota, čo zabezpečí súmerne stiahnutie/zavretie pórov, čím upravované jedlo ostáva vo vnútri šťavnaté, plné chuti a na povrchu delikátne chrumkavé.

Grily vyrobené na báze kovu (plech, liatina) horúčavu neudržia, túto prepúšťajú do okolia pričom sa zdroj tepla ochladzuje a je potrebné udržiavať vysokú teplotu dostatočným prístupom vzduchu, respektíve množstvom paliva, čím jedlo pripravované na takomto grile vysychá, zmršťuje sa a tvrdne.  Big Green Egg udržuje jedlá šťavnaté, má menšiu spotrebu drevného uhlia, jedlo pripraví rýchlejšie a hlavne nehrdzavie.

Aké sú výhody Big Green Egg oproti plynovým grilom?

Pokiaľ požiadate akéhokoľvek majiteľa plynového grilu, aby vám uviedol dôvod, prečo používa plynový gril, tak najčastejšou odpoveďou bude možnosť rýchleho grilovania. Mäso pripravené na plynovom grile stráca veľa zo svojej váhy, ako aj chuti. Pre vynikajúcu chuť jedla upraveného na drevnom uhlí, by v prípade možnosti rýchleho grilovania vymenil svoj plynový gril za gril na drevné uhlie nejeden majiteľ plynového grilu.

BGE ponúka to najlepšie vo všetkom. Dosahuje požadovanú teplotu na grilovanie, resp. úpravu potravín v rovnakom čase, ako bežný plynový gril. Najväčšou výhodou zeleného vajíčka je, že potraviny sa pri varení, grilovaní, pečení, či údení v BGE nezmršťujú a nevysychajú, ale udržujú si svoju plnú chuť a šťavnatosť.

Vášnivý milovník steakov  sa rozplače od radosti, keď sa zahryzne do steaku  pripraveného na BGE.. Steak možno upraviť podľa chuti ako mierne,stredne alebo veľmi prepečený alebo spôsobom aký si vy už vyberiete. Pittburghský štýl ako pripraviť chrumkavý steak na povrchu a zľahka  prepečený vnútri, je najobľúbenejšia metóda, ktorú ľahko pripravíte na vajíčku. Keď porovnáte steak pripravovaný na vajíčku so steakom, ktorý ste pripravili na plynovom grile, stanete sa veľkým vyznávačom vajíčka a lahodného výsledku , ktorý s ním môžete dosiahnuť.

Existujú na trhu nejaké kópie Big Green Egg?

Čo sa týka keramických varičov, tak Big Green Egg má najbližie ku Kamado. Kamado bol jeden z najlepších kotlov svojej doby. Big Gren Egg s  vlastnou patentovanou keramikou a množstvom zlepšení, ktorými  prešiel, vniesol kus umenia do exeriérového  varenia, čo z neho robí viac než prestížny produkt na trhu.  Dnes Big Green Egg prekonáva Kamado viacnásobne a to ako vo výkone, tak aj v životnosti.

Napodobeniny sa taktiež už vyskytujú aj na slovenskom trhu a to rôznych farieb od červenej, cez oranžovú, čiernu, sivú až po čiernu, či aj zelenú. Big Green Egg sa chráni a vlastní viacej patentov. Taktiež aj logo Big Green Egg je odtlačené v glazúre v teplom odtieni zelenej, aby sa nedalo ľahko napodobniť. A pre vyznávačov "no name products"... iba Big Green Egg Vám môže zabezpečiť všetky sĺuby vo varení.

S 80% podielom predaja, Big Green Egg dominuje trhu keramických exteriérových varičov - grilov, piecok a udiarni v jednom. Globálny zákaznícky servis sa spoločnosť Big Green Egg snaží poskytovať bezkonkurenčne, nepoľavuje vo vývoji ani v PR. Existujú spoločnosti, zavádzajúce napodobeniny na trhu, čo posilňuje náš pocit, že Big Green Egg je "jedinečný". Našťastie, stále viac ľudí zdieľa tento názor a vyberajú  si originálny a vynikajúci servis, ktorý je dodávaný s ním.

Originál je vždy len jeden!

Je spotreba drevného uhlia v Big Green Egg efektívna?

Hrúbka keramickej steny BGE zabezpečuje výborné izolačné vlastnosti, takže teplo, ktoré sa vytvorí vo vnútri BGE sa cez steny nestráca, čím je zabezpečená vysoká efektivita a veľmi malá spotreba drevného uhlia. V priemere v BGE môžete potraviny tepelne upravovať v kuse po dobu 5 hodín a to len s malým množstvom dreveného uhlia. Ak by ste chceli údiť, alebo vyskúšať “low & slow”, čiže pomalé a nízko teplotné varenie, tak potom Vám na jedno nasypanie drevné uhlie môže vydržať až 20 hodín! Keď skončíte varenie, stačí uzavrieť spodný prívod vzduchu a vrchný regulačný, liatinový vrchnák nahradiť keramickým, čo Vám zabezpečí vyhasnutie drevného uhlia, ktoré následne po vychladnutí prehrabte náradím na vyberanie popola a toto drevné uhlie zbavené bielych popolových častí Vám ostane pre budúce použitie.

Je ľahké používať Big Green Egg?

Áno! BGE sa veľmi jednoducho obsluhuje. Je to zariadenie, ktoré patrí medzi tie „odpúšťajúce“ a môžeme potvrdiť, že aj úplne prvé jedlo pripravované na BGE nováčikom bude mať úspech. Na druhej strane BGE si vyžaduje určitú prax, ale opätovne môžeme potvrdiť, že aj „kulinárska chybička“ bude chutiť lepšie, ako najlepšie Vami urobené jedlo na Vašom starom grile. Taktiež zapálenie, ako aj udržanie požadovanej teploty je hračkou. Vietor, búrka, prehánky alebo snehová metelica, či mráz nemá žiadny efekt na výkon BGE. Dvojitá vrstva glazúry zabezpečuje vynikajúcu ochranu zelenému vajíčku.

video návod na obsluhu Big Green Egg

Koľko drevného uhlia potrebujem naložiť do Big Green Egg?

Všeobecne by sa malo drevného uhlia nakladať v závislosti od predpokladanej dĺžky varenia/grilovanie/pečenia. Doporučujeme do ohniska naložiť drevné uhlie, tak aby toto bolo nasypané cca 2,5 - 5 cm nad vetracími otvormi toto pravidlo platí pri modeloch L a XL. Pri modeloch S a M stačí drevné uhlie nasypať do výšky vetracieho otvoru. Tým sa dosiahne cca 4 – 5 hodinový časový interval počas ktorého nie je nutné dosýpať ďalšie drevné uhlie, čo dostatočne stačí na prípravu akéhokoľvek jedla

video návod na obsluhu Big Green Egg

Potrebujem pridávať drevné uhlie počas varenia v Big Green Egg?

Štandardne, nie. Doporučujeme, že pokiaľ plánujete pripraviť viacero rôznych po sebe nasledujúcich jedál, tak priamo úmerne tomu nasypte množstvo drevného uhlia do násypky. Drevné uhlie nasypané nad vetracie otvory v ohnisku dokáže horieť cca 4 – 5 hodín bez nutnosti dopĺňania. Počítajte s tým, že čím vyššia teplota varenia, tým rýchlejšie sa drevné uhlie spaľuje a doba použitia kráti. Pokiaľ chcete dosiahnuť nižšiu teplotu, a túto udržiavať počas dlhšej doby, tak po zapálení a rozhorení drevného uhlia uzavrite klapky na prívod vzduchu na hornom liatinovom vrchnáku a otvorte spodné dvierka cca na 5 cm. Pre udržanie teplotného  jedla, musí byť teplota vášho BGE  asi 50 ° C.

video návod na obsluhu Big Green Egg

Ako znovu zapáliť Big Green Egg po predchádzajúcom použití?

Budete príjemne prekvapení, koľko nespáleného drevného uhlia po predchádzajúcom použití ostalo na ďalšie použitie. Ale najskôr je nutné odstrániť popol premiešaním zostávajúceho  drevného uhlia so špeciálnym kutáčom na popol (kódové označenie AT), tak aby popol (bledé – šedo biele prehorené častice) sa z drevného uhlia oškrabali a prepadli do popolníka. Následne popolník vyprázdnite opäť kutáčom AT a to tak, že si naplno otvoríte spodné vetracie dvierka k nim priložíte lopatku EAP, ktorej predná časť je oblá a prispôsobená na uchytenie do dvierkovéj zarážky tak, že popol nepadá mimo lopatky EAP. (EAP lopatka je vyrobená z ocele a povrchovo upravený tak, že môžte do nej nakladať aj horúci popol.) V prípade nutnosti túto operáciu opakujte dovtedy, pokým popolník neostane prázdny. Následne ešte skontrolujte vzduchové otvory v ohnisku, aby tieto boli čisté.  Pozor plný popolník, resp. Upcháte vzduchové otvory ohniska obmedzujú prívod vzduchu do vajíčka, čim znižuje jeho účinnosť, ako aj základné vlastnosti Big Green Egg.

video návod na obsluhu Big Green Egg

Ako uhasiť Big Green Egg?

Keď skončíte s varením alebo grilovaním, úplne zatvorte spodnú časť vetracích dvierok a zároveň vymeňte kovový liatinový vrchnák na vajíčku za zelený keramický. Tým obmedzíte prístup vzduchu do vajíčka, drevné uhlie prestane horieť a Big Green Egg vyhasne. Následne nechajte vajíčko vychladnúť, čo môže trvať cca 1 hodinu, nakoľko Big Green Egg má hrubé keramické steny a tieto ešte určitý čas držia naakumulovanú teplotu. Pamätajte si, že jedlo môžete nechať vo vnútri grilu a mať ho stále teplé! Nikdy nehaste drevné uhlie vodou!

video návod na obsluhu Big Green Egg

Ako nastaviť a udržať požadovanú  teplotu na Big Green Egg?

Jednou z najväčších výhod Big Green Egg je jeho schopnosť nastaviť a udržať požadovanú teplotu. Regulovaním prívodu vzduchu to je nastavením spodných vetracích dvierok (vstup vzduchu) a regulátora  na hornom liatinovom čiernom vrchnáku (výstup vzduchu), môžete dosiahnuť teplotu vášho vajíčka od 70 °C až do 350 °C.  Čím viac sa prísun vzduchu obmedzí, tým nižšia teplota sa dosiahne.Tento teplotný rozsah by mal vyhovovať pri každom varení to je pri nízko teplotnom údení, alebo vysoko teplotnom pečení. Teplomer na  keramickou vrchnáku poskytne presné vnútorné meranie bez toho, aby ste museli vrchnú kopulu otvárať.  Na rozdiel od iných grilov, množstvo používaného dreveného uhlia nemá nič spoločného s dĺžkou varenia. Jednoducho začnite s rovnakým množstvom dreveného uhlia pri každom varení. Po ukončení varenia, zatvorte oba  otvory na prísun vzduchu, aby sa uhasil oheň a  zachovajte si nespálené drevné uhlie na ďalšie varenie, grilovanie, pečenie, či údenie.

video návod na obsluhu Big Green Egg

Pri akej teplote mám variť v Big Green Egg a aké sú spôsoby varenia?

kontrola teploty a spôsoby varenia

Je potrebné používať v Big Green Egg len špeciálny typ drevného uhlia?

Áno, odporúčame používať len 100% kusové drevné uhlie vyrobené z tvrdého dreva splňujúce požiadavky PND 59 210 09, ktoré pri horení uvoľňuje charakteristickú arómu. Drevné uhlie sa vyrába tzv. suchou destiláciou to je „proces tepelného rozkladu dreva, ktorý sa uskutočňuje pri vysokých teplotách a obmedzenom prístupe vzduchu, a to buď jednoduchým spôsobom v milieroch alebo priemyselným spôsobom v retortách, kde ako produkt okrem drevného uhlia vzniká kyselina octová a decht.

Odporučujeme výhradne používať len drevné uhlie vyrobené v rétorte to je priemyselne, kde vedľajšie produkty - kyselina octová a decht sú odobraté. Takéto drevné uhlie pri horení nezapácha.  Naopak neodporučujeme používať drevné uhlie vyrobené v milieroch (drevo sa uloží  do stohov, obalí blatom a zapáli, napr. rozprávka Pyšná princezná ČB verzia), nakoľko toto obsahuje aj kyselinu octovú, ako aj dechtové látky, ktoré sa následne počas použitia to je horenia drevného uhlia uvoľňujú.  Taktiež neodporučujeme používať brikety z drevného uhlia, nakoľko tieto nie sú vyrobené z čistého prachu z drevného uhlia, ale ako pojivo sa používa potravinársky škrob, ktorý počas horenia taktiež zapácha.  Ďalšou nevýhodou brikiet z drevného uhlia je, že tieto nie je možné opätovne použiť pre ďalšie varenie/grilovanie/pečenie/udenie, nakoľko ak začne briketa horieť, tak jej pojivo zhorí ako prvé a následne sa pri dotyku rozpadá. Vzhľadom na vyššie uvedené pre garanciu dosiahnutia najlepšieho výsledku pri varení v zelenom vajíčku Big Green Egg odporučujeme používať výhradne len originálne prémiové kusové drevné uhlie vyrábané spoločnosťou Big Green Egg Inc. v USA a dodávané v 9,07 kg balení, ktoré je dostačujúce pre prípravu mňamiek počas viacero príjemných večerov.

Prémiové drevné uhlie Big Green Egg 9,07 kg balenie pozostáva zo zmesi drevného uhlia dokonale vypáleného z 80% červeného duba a 20% "hickory" orechovca, čo vytvára výničmočné spojenie! Veľké kusy drevného uhlia sa spaľujú pomaly a na rozdiel od mnohých iných druhov drevného uhlia vytvárajú výnimočne málo popola, pričom zaisťujú jemnú a jedinečnú dymovú príchuť. Na jednu plnú dávku zásobníka, drevné uhlie v závislosti od modelu a teploty zabezpečí stabilnú teplotu na priemerne 8-10 hodín.

Kde kúpim prémiové drevné uhlie Big Green Egg?

Originálne, prémiové drevné uhlie Big Green Egg si môžete objednať u nás na e-shope alebo sa môžete priamo obrátiť na našu predajňu, ktorá sídli v Púchov (Dvory 1933,20, +421 908 785 708).

Môžem variť na Big Green Egg s otvorenou kupolou?

Nie!!! Tajomstvo veľkého zeleného vajca spočíva v jeho schopnosti držať, distribuovať a riadiť teplo. Zatvorenou kopulou sa dosahuje toho, že teplo prúdi smerom od zdroja tepla hore a naopak, cirkuluje. Pokiaľ necháte kupolu otvorenú, tak z Big Green Egg nie je nič iné ako obyčajný, neefektívny plechový gril s ťažko kontrolovateľnou teplotou a množstvom poletujúcich zblúdilých iskier, ktoré jedlo vysychajú. Takže kupolu vždy zatvorenú!

 

Môžem používať Big Green Egg v každom počasí?

Vajíčko je použiteľné za každého počasia  a možno ho použiť kedykoľvek si budete chcieť pripraviť vynikajúce jedlo varením, údením, grilovaním alebo pečením. Na rozdiel od kovových grilov , BGE funguje veľmi efektívne v chladnom počasí. Je  tiež neoceniteľný ak  zlyhá  elektrina alebo zemný plyn. S BGE je vždy BBQ počasie.

Môže ostať Big Green Egg po skončení varenia vonku v exteriéry?

Áno. Dvojitá vrstva glazúry chráni vajíčko  počas akéhokoľvek počasia, celoročne. S BGE je vždy BBQ počasie bez rozdielu, či je -40°C alebo +40°C. Dodávaný vinylový obal (doplnkové príslušenstvo) udržuje vajíčko čisté a chráni kovové komponenty.

Na čo slúži tesnenie medzi kupolou a základnou časťou Big Green Egg?

Silné samo lepiace tesnenie pokrýva okraj kupoly a základ vajíčka. Jeho úlohou je chrániť základ keď je kupola zatváraná príliš rýchlo. Jednoducho aby nebúchala keramika o keramiku. Tesnenie nie je drahé a môže byť vymenené  kedykoľvek. Tesnenie neobsahuje azbest!

 

Môže Big Green Egg od teploty sčervenať?

Keramika BGE zabezpečuje účinnú tepelnú izoláciu. Hoci neodporúčame, aby ste  sa dotýkali  vonkajšieho povrchu, vajíčko nikdy nebude tak horúce ako bežný plechový/liatinový gril na plyn alebo drevné uhlie a taktiež  je vajíčko bezpečnejšie aj z tejto stránky pre vždy pobehujúce deti ako aj dospelých.

 

Ako môžem opekať na Big Green Egg?

Umiestnite pečienku/kus mäsa na V-rack položený na 19NSP (pekáč) slúžiaci ako nádoba zachytávajúca odkvapkávajúcu masť. Mäso sa počas úpravy neprevracia, tak ako u bežných grilov, cirkulácia horúceho vzduchu zabezpečuje prepečenie/ chrumkavosť zo všetkých strán. Nastavte prívod vzduchu tak, aby ste dosiahli požadovanú teplotu. Teplomer na keramickým vekom by si mal ukazovať cca 120 ° C pre pomalé grilovanie a 200 ° C pre rýchle výsledky.  Taktiež možno použiť M teplomer, ktorý sa priamo vpichne do mäsa a vyhodnocuje stupeň spravenia - rare, medium alebo well done / málo, stredne alebo veľmi prepečené. Dobrú chuť!

 

Aké príslušenstvo je najvhodnejšie pre Big Green Egg?

Pokiaľ ste si už vybrali vhodnú veľkosť jedinečného zeleného vajíčka a trápite sa nad výberom vhodného príslušenstva, tak podľa nášho názoru každému BGE by nemalo chýbať toto základné príslušenstvo: AT - náradie na vyberanie popola,  EAP - lopatka na popol, GG - kovové kliešte na vyberanie roštu. SMALL až XL BGE by mal mať z doplnkové príslušenstva minimálne keramickú podložku na nepriame grilovanie vybranú podľa veľkosti vajíčka (PSS, PSM, PSL, PSXL), ktorá umožňuje nepriame grilovanie a po pretočení aj pečenie na keramike, kde s ľahkosťou pripravíte babičkine posúchy, chlieb alebo koláč. Pokiaľ chcete dosiahnuť ešte lepšiu kvalitu pripravovaných múčnych jedál, tak by nemal chýbať ani keramický kameň na pečenie (BSM, BSL, BSXL). Na druhej strane pokiaľ obľubujete mäsové jedlá, tak liatinový rošt je ďalší z doplnkov, ktorý by vajíčku nemal chýbať. (13CL pre SMALL, 15CL pre MEDIUM, 18CL pre LARGE, HMCIXL pre XL). Na liatine steak, krídelka, či iné jedlo od mäsa lepšie prepečiete tzv. searring, to je grilovanie, pečenie, smaženie pri vysokej teplote kde povrch sa do chrumkava skaramelizuje a uzamkne šťavy vo vnútri upravovanej potraviny. DO (dutch oven) tzv. holandský liatinový kotlík je doplnok, ktorý by mali mať kulinári, ktorí si pochutia na originálnom guláši, hustej fazuľovici, alebo by chceli v kotlíku len tak upražiť cibuľku, či pripraviť si omáčku k hlavnému jedlu. Taktiež medzi veľmi obľúbené príslušenstvo patrí V-RACK (stojankový rošt so smaltovanou povrchovou úpravou) kde je možné položiť celý kus mäsa, napr. 5kg krkovičku, resp. pokiaľ si tento rošt pretočíte, tak môžete medzi roštové poličky poukladať rebrá. K V-RACK by nemala chýbať 19NSP - smaltovaný pekáč, do ktorý je pre V-RACK veľkostne upravený a slúži na zachytávanie odkvapkávajúcej masti. Pre úpravu hydiny je vhodným doplnkom VCR a VTR - nerezové roštové stojany, na ktoré sa morka, menšia hus, kačica, či kurča posadí a upravuje podľa chuti. Nerezové rošty na hydinu ešte môžete nahradiť keramickým sedátkom SC alebo väčším ST v tvare banky, do ktorých je možné naliať pivo, víno alebo bourbon ešte pre dosiahnutie lepšej chuti takto upravovaného jedla. K VCR, VTR, SC a ST je vhodné mať 9R smaltovaný pekáč okrúhleho tvaru na zachytávanie odkvapkávajúcej masti. 9R pekáč je taktiež vhodné použiť pri nepriamom grilovaní pod rošt, kde sa položí na keramickú podložku a tak masť zo steakom alebo odkvapkávajúcej zeleniny nepadá na keramiku a túto nešpiní.

 

Ako si vymeniť filc na zelenom vajíčku Big Green Egg?

Filc nachádzajúci sa na vrchnej časti základne a spodnej časti kopuly slúži na bezpečné zatváranie zeleného vajíčka, aby sa  neobíjala keramika a taktiež aby sa izoloval prístup falošného vzduchu. V súčasnosti sú už všetky modely vybavené filcom s keramickým vláknom, ale staršie modely majú filc, ktorý neobsahuje keramické vlákno, takže vysoké teploty, ako aj nesprávne používanie môže spôsobiť jeho spečenie a následne je filc nutné vymeniť za nový,  ktorý už obsahuje keramické vlákno a je vyvinutý, aby odolal vysokým teplotám, ale aj tak vaše prvé varenie by malo byť pri teplote do 220°C, aby si všetky časti zeleného vajíčka riadne sadli, vypálil sa a taktiež aby lepidlo filcu dostatočne prilepilo ku keramike a aby nedošlo k prilepeniu spodného filca o vrchný filc. Taktiež je veľmi dôležité sa vyvarovať nesprávnemu použitiu! Na filc na nesmú pokladať žiadne horúce časti z grilu. Častou chybou je položenie horúceho konvEGGtora (keramickej podložky pre nepriame a varenie a pečenie), liatinového polmesiaca alebo liatinového roštu na filc! Pokiaľ chcete, aby Vám filc vydržal čo najdlhšie je nutné vyvarovať sa príliš vysokým teplotám po dlhšiu dobu, napr. 350 - 400 °C po cca 2-3 hodiny, keramika to v pohode zvládne, ale filc týmto stratí svoje vlastnosti (stvrdne a začne sa meliť). Jednoducho k filcu je nutné pristupovať ako ku spotrebnej veci, ktorá časom degraduje a je nutné počítať s tým, že v rámci servisu sa musí vymeniť.