FLANK STEAK ROLÁDA Z HOVÄDZINY, S ČERSTVÝM PESTOM

FLANK STEAK ROLÁDA Z HOVÄDZINY, S ČERSTVÝM PESTOM

INGREDIENCIE


BYLINKOVÝ OLEJ


  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 vetvička rozmarínu
  • 3 lyžice olivového oleja


PESTO


  • 150 g píniových orieškov
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 zväzky čerstvej bazalky (cca 30 g)
  • 100 g strúhaného parmezánu
  • 100 ml olivového oleja


FLANK STEAK


  • 1,5 kg hovädzieho flank steaku


PREDPRÍPRAVA


  1. V Big Green Egg ako prvé zapálime drevné uhlie a následne necháme vajíčko zohriať spolu s nerezovým roštom na teplotu 180°C. Medzitým si na prípravu bylinkového oleja ošúpeme cesnak a pooberáme zelené ihličky z rozmarínu. Cesnak aj rozmarín nasekáme nadrobno a zmiešame ich spolu s olivovým olejom.
  2. Na rošte zohrejte liatinovú panvicu, na ktorej budeme pripravovať pesto. Pridáme do nej píniové oriešky, ktoré pražíme približne 5 minút do zlatista. Počas prípravy píniové oriešky občas premiešame, aby sa nepripálili a po každom úkone poklop vajíčka zatvoríme. Cesnak ošúpeme a jeden strúčik cesnaku nasekáme nadrobno. Z bazalky poodtŕhame lístky.
  3. Panvicu s píniovými orieškami vyberieme zo zeleného vajíčka a nasekáme ich spolu s cesnakom, bazalkou, parmezánom a olivovým olejom v kuchynskom robote, až pokým sa nevytvorí pekné, hrubé pesto. Nakoniec pridáme čierne korenie podľa chuti a odložíme. Z Big Green Egg vyberieme rošt a do vajíčka umiestnime convEGGtor. Potom vložíme rošt opäť na svoje miesto. Teplotu zeleného vajíčka nastavíme na teplotu 220°C.
  4. Na mäsovú roládu najskôr z flank steaku odstránime všetky kúsky blán a mäso naklepeme tĺčikom na mäso (alebo dnom hrnca), aby sa mierne sploštilo a aby bolo mäso rovnomerne hruhé na každom jeho konci. Následne naň rovnomerne natrieme pripravené čerstvé pesto, flank steak zvinieme do rolády a zviažeme mäsiarskym alebo potravinárskym špagátom.

PRÍPRAVA


  1. Roládu položíme na perforovaný polovičný rošt. Roládu potrieme bylinkovým olejom a rošt položíme na gril. Do stredu rolády zasunieme sondu diaľkového teplomera Dual Probe a poklop vajíčka zatvoríme. Teplotu jadra mäsa nastavíme na teplotu 52°C a roládu necháme piecť, pokým roláda nedosiahne požadovanú vnútornú teplotu. Počas pečenia ju pravidelne potierame bylinkovým olejom.
  2. Po dosiahnutí vnútornej teploty vyberieme roládu z vajíčka a posypeme čerstvo mletým čiernym korením a lupienkami soli. Roládu necháme ešte asi 6-8 minút odpočívať, voľne prikrytú hliníkovou fóliou. Následne ju nakrájame na úhľadné plátky a servírujeme.

 


TIP


Mäsová roláda je vynikajúca s grilovanou zelenou špargľou a omáčkou chimichurri.

Všetky komentáre