VIANOČNÁ ŠUNKA S MEDOVO-HORČICOVOU OMÁČKOU

VIANOČNÁ ŠUNKA S MEDOVO-HORČICOVOU OMÁČKOU

INGREDIENCIE


ŠUNKA


  • 1 bravčové pliecko, vykostené s kožou, cca. 4 kg
  • 200 g medu
  • 15 bobúľ borievky
  • 2 borovicové vetvy

ZÁLIEVKA


  • 1 palička čerstvého cesnaku
  • 320 g ružovej soli (
  • 1 vetvička tymiánu
  • 1 rozmarín
  • 3 bobkové listy
  • 1 muškátový kvet
  • 10 zelených kardamomových strukov
  • 10 klinčekov
  • 10 bobúľ borievky
  • 1 polievková lyžica rasce
  • 1 polievková lyžica semien feniklu
  • 20 čiernych peprových zŕn

OMÁČKA


  • 100 ml olivového oleja
  • 100 ml slnečnicového oleja
  • 30 ml jantárového piva
  • 30 ml ryžového octu
  • 50 g hrubej horčice
  • 1 polievková lyžica medu

PRÍPRAVA


  1. Priveďte do varu 2½ litra vody. Medzitým rozkrájajte strúčiky cesnaku napoly.
  2. Vypnite varič a pridajte do vody všetky ingrediencie pre nálev. Nechajte 15 minút odstáť.
  3. Prilejte do nálevu 2 litre studenej vody a nechajte úplne vychladnúť.
  4. Bravčovú pliecko dajte do nádoby dostatočne veľké, aby ste mohli priliať nálev a mäso bolo celé ponorené. Dajte do chladničky a nechajte 24 hodín v náleve.

VARENIE


  1. Zapáľte uhlie v Big Green Egg a zohrejte na teplotu 150 ° C. Medzitým vytiahnite mäso z nálevu a osušte papierovými utierkami. Kožu do kríža narežte.
  2. Do žeravého uhlia dajte jedno drevo na údenie hickory a dve dreva jablkaUmiestnite konvEGGtor do EGG, naň postavte odkvapovú misku a vložte nerezový roštBravčové pliecko položte na rošt kožou nahor a zatvorte veko EGG. Uistite sa, že teplota v EGG je približne 110 ° C a takto nechajte mäso 2½ -3 hodiny údiť.
  3. Bravčovú pliecko veľkoryso potrite medom a zapichnite sondu teplomera do stredu mäsa. Uistite sa, že sa sonda nedotýka kosti. Nastavte teplotu na 75 ° C. Zatvorte veko EGG a zohrejte na 160 ° C. Mäso nechajte piecť kým nedosiahne v jadre mäsa požadovanej teploty, v priebehu pečenia potierajte medom.
  4. Vytiahnite mäso a všetko príslušenstvo z EGG. Nasypte bobule jalovca na tlejúce uhlie a hore položte borovicové vetvy. Vložte príslušenstvo späť a bravčové mäso položte na rošt. Zatvorte veko EGG. Zatvorte rEGGulátor hore a tiež spodné dvierka pre reguláciu vzduchu na keramickej základni a nechajte mäso ďalších 8 minút údiť; pretože ste uzavreli všetok prívod vzduchu, dym zostane vnútri EGG.
  5. Opatrne otvorte veko EGG a vytiahnite mäso. Položte na dosku na krájanie a nechajte približne 15 minút odpočinúť. Medzitým postavte na rošt liatinovú panvicu, zmiešajte a ohrejte ingrediencie na omáčku. Omáčku premiešavajte kým nezhustne, po každom premiešaní nezabudnite zavrieť veko EGG.
  6. Dajte vianočné šunku na sviatočný stôl a podávajte s medovo-horčicovou omáčkou. Prílohu si potom zvoľte podľa chuti napr. grilovaný karfiol alebo dusenú mrkvu.

TIP


V prípade, že potrebujete počas varenia na nepriamom ohni vytiahnuť odkvapovú misku alebo príslušenstvo z Big Green Egg, aby ste mohli do žeravého uhlia hodiť štiepku alebo drevo na údenie, je ideálne používať nerezový vyberač konvEGGtoraVďaka vyberaču konvEGGtora dokážete naraz a jednoducho vybrať všetko príslušenstvo z EGG a rovnako ľahko ho potom vložíte zase späť.


DOBRÚ CHUŤ.



Všetky komentáre