
VIANOČNÁ ŠUNKA S MEDOVO-HORČICOVOU OMÁČKOU
INGREDIENCIE
ŠUNKA
- 1 bravčové pliecko, vykostené s kožou, cca. 4 kg
- 200 g medu
- 15 bobúľ borievky
- 2 borovicové vetvy
ZÁLIEVKA
- 1 palička čerstvého cesnaku
- 320 g ružovej soli (
- 1 vetvička tymiánu
- 1 rozmarín
- 3 bobkové listy
- 1 muškátový kvet
- 10 zelených kardamomových strukov
- 10 klinčekov
- 10 bobúľ borievky
- 1 polievková lyžica rasce
- 1 polievková lyžica semien feniklu
- 20 čiernych peprových zŕn
OMÁČKA
- 100 ml olivového oleja
- 100 ml slnečnicového oleja
- 30 ml jantárového piva
- 30 ml ryžového octu
- 50 g hrubej horčice
- 1 polievková lyžica medu
PRÍPRAVA
- Priveďte do varu 2½ litra vody. Medzitým rozkrájajte strúčiky cesnaku napoly.
- Vypnite varič a pridajte do vody všetky ingrediencie pre nálev. Nechajte 15 minút odstáť.
- Prilejte do nálevu 2 litre studenej vody a nechajte úplne vychladnúť.
- Bravčovú pliecko dajte do nádoby dostatočne veľké, aby ste mohli priliať nálev a mäso bolo celé ponorené. Dajte do chladničky a nechajte 24 hodín v náleve.
VARENIE
- Zapáľte uhlie v Big Green Egg a zohrejte na teplotu 150 ° C. Medzitým vytiahnite mäso z nálevu a osušte papierovými utierkami. Kožu do kríža narežte.
- Do žeravého uhlia dajte jedno drevo na údenie hickory a dve dreva jablka. Umiestnite konvEGGtor do EGG, naň postavte odkvapovú misku a vložte nerezový rošt. Bravčové pliecko položte na rošt kožou nahor a zatvorte veko EGG. Uistite sa, že teplota v EGG je približne 110 ° C a takto nechajte mäso 2½ -3 hodiny údiť.
- Bravčovú pliecko veľkoryso potrite medom a zapichnite sondu teplomera do stredu mäsa. Uistite sa, že sa sonda nedotýka kosti. Nastavte teplotu na 75 ° C. Zatvorte veko EGG a zohrejte na 160 ° C. Mäso nechajte piecť kým nedosiahne v jadre mäsa požadovanej teploty, v priebehu pečenia potierajte medom.
- Vytiahnite mäso a všetko príslušenstvo z EGG. Nasypte bobule jalovca na tlejúce uhlie a hore položte borovicové vetvy. Vložte príslušenstvo späť a bravčové mäso položte na rošt. Zatvorte veko EGG. Zatvorte rEGGulátor hore a tiež spodné dvierka pre reguláciu vzduchu na keramickej základni a nechajte mäso ďalších 8 minút údiť; pretože ste uzavreli všetok prívod vzduchu, dym zostane vnútri EGG.
- Opatrne otvorte veko EGG a vytiahnite mäso. Položte na dosku na krájanie a nechajte približne 15 minút odpočinúť. Medzitým postavte na rošt liatinovú panvicu, zmiešajte a ohrejte ingrediencie na omáčku. Omáčku premiešavajte kým nezhustne, po každom premiešaní nezabudnite zavrieť veko EGG.
- Dajte vianočné šunku na sviatočný stôl a podávajte s medovo-horčicovou omáčkou. Prílohu si potom zvoľte podľa chuti napr. grilovaný karfiol alebo dusenú mrkvu.
TIP
V prípade, že potrebujete počas varenia na nepriamom ohni vytiahnuť odkvapovú misku alebo príslušenstvo z Big Green Egg, aby ste mohli do žeravého uhlia hodiť štiepku alebo drevo na údenie, je ideálne používať nerezový vyberač konvEGGtora. Vďaka vyberaču konvEGGtora dokážete naraz a jednoducho vybrať všetko príslušenstvo z EGG a rovnako ľahko ho potom vložíte zase späť.
DOBRÚ CHUŤ.
Všetky komentáre