PROVENSÁLSKY GULÁŠ Z KURACIEHO MÄSA
INGREDIENCIE
GULÁŠ
- 10 ks kuracích stehien
- 2 lyžice mletej papriky
- 1 lyžica mletej rasce
- 5 cibuliek
- 1 hlávka cesnaku
- 2 červené papriky
- 2 žlté papriky
- 300 g húb Shimeji
- 8 paradajok
- 350 g nových zemiakov
- 6 čerstvých byliek tymiánu
- 6 čerstvých byliek rozmarínu
- 6 čerstvých byliek šalvie
- 4 čerstvé byľky bazalky
- 3 čerstvé byľky mäty
- 4 lyžice slnečnicového oleja
PREDPRÍPRAVA
- V Big Green Egg zapálime drevné uhlie a zelené vajíčko zohrejeme spolu s liatinovým roštom na teplotu 200 °C.
- Kuracie stehná rozložíme na pracovnú dosku. Mletú papriku zmiešame s mletou rascou a kuracie stehná z oboch strán najskôr osolíme a ochutíme mletým čiernym korením a následne zmesou papriky a rasce.
PRÍPRAVA
- Kuracie stehná rozložíme na rozohriaty rošt a grilujeme približne 2 minúty. Následne mäso otočíme o 45° a znovu grilujte ďalšie 2 minúty. Potom mäso obrátime a grilujeme rovnakým spôsobom 2 x 2 minúty. Po každom úkone poklop vajíčka zatvárame.
- Ugrilované kuracie stehná vyberieme z Big Green Egg, položíme do misky a necháme mierne vychladnúť. Zo zeleného vajíčka vyberieme rošt a umiestnime doň rošt z nehrdzavejúcej ocele. Teplotu vajíčka zmeníme na 180 °C a pokým sa bude vajíčko ochladzovať, na rošt položíme okrúhly zelený liatinový pekáč, aby sa predohrial. Kým sa tak stane, ošúpeme a nakrájame si na hrubšie kúsky cibuľu a cesnak + rozpolíme a očistíme všetku papriku, ktorej dužinu nakrájame na hrubšie kúsky. Huby Shimeji oddelíme od nožičiek, paradajky nakrájame na hrubšie kúsky. Nové zemiaky umyjeme a osušíme. Poodtŕhame čerstvé lístky z byliek tymiánu, rozmarínu, šalvie, bazalky i mäty a nadrobno ich nakrájame. Vychladnuté kuracie stehná nakrájame na pásiky široké približne 2 centimetre.
- Slnečnicový olej nalejeme do už nahriateho liatinového pekáča, pridáme doň cibuľu, cesnak, korenie, huby, paradajku i nakrájané bylinky a opekáme približne 10 minút. Po každom úkone poklop vajíčka nezabudneme dobre uzatvoriť.
- Do pekáča opätovne vložíme nakrájané kuracie prúžky a prilejeme 800 mililitrov vody. Poklop zeleného vajíčka zatvoríme a kura necháme dusiť približne 40 minút. Asi po 20 minútach vložíme nové zemiaky na rošt vedľa pekáča a poklop opäť zatvoríme. Po ďalších 10 minútach nové zemiaky pootočíme tak, aby sa na rošte rovnomerne upiekli.
- Pekáč s hotovým kuracím mäsom i opečené zemiaky vyberieme z Big Green Egg. Zemiaky primiešame do hotového guláša a servírujeme našim hosťom.
Ozaj, vedeli ste, že tento typ pokrmu je známy aj ako žobrácky guláš? Kedysi sa totiž v kotlíku maďarských pastierov, ktorí sa nazývajú gulyásovia, varilo vo vode len pečené mäso z miestneho dobytka.
Dobrú chuť!
Všetky komentáre