ČOKOLÁDOVÁ ORIEŠKOVÁ TORTA

ČOKOLÁDOVÁ ORIEŠKOVÁ TORTA

PLNKA


  • 125 g kešu orechov
  • 125 g lúpaných lieskových orieškov
  • 125 g lúpaných mandlí


ŠĽAHANÉ CESTO


  • 600 g masla
  • 150 g horkej čokolády
  • 100 g kakaového prášku
  • 4 vajcia (stredne veľké)
  • 500 g cukru
  • 500 g hladkej múky


SERVÍROVANIE


  • Práškový cukor


PREDPRÍPRAVA


  1. Ako prvé si v zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a necháme ho (bez príslušenstva) rozohriať na teplotu 160°C.
  2. Kešu orechy, lieskové oriešky i mandle vložíme do veka zeleného liatinového pekáča.


PRÍPRAVA


  1. Na žeravé drevné uhlie nasypeme hrsť jablčných drevených triesok a do vajíčka umiestnime convEGGtor a nerezový rošt. Na rošt položíme veko s orechovou zmesou, zatvoríme poklop Big Green Egg a orechy takto zaúdime po dobu približne 15 minút. Umiestnením convEGGtoru do vajíčka jeho teplota klesne na približne 110°C, čo je zámer a preto túto teplotu počas údenia nedvíhame.
  2. Kým sa orechová zmes vo vajíčku údi, pripravíme si cesto: maslo, čokoládu i kakaový prášok dáme do liatinového pekáča. Veko s údenými orechami vyberieme z vajíčka a nasypeme ich do misky. Liatinový pekáč položíme na rošt a zatvoríme poklop vajíčka. Teplotu zeleného vajíčka zvýšime na 150 °C, pokým sa maslo a čokoláda roztopia. Medzitým si v miske dotuha vyšľaháme vajíčka s cukrom.
  3. Pekáč odstavíme z vajíčka a do čokoládovej zmesi metličkou vmiešame kakao a za stáleho miešania prilejeme vaječnú zmes. Múku preosejeme a rovnako tak vmiešame do cesta. Pred pečením zvýšime teplotu zeleného vajíčka na 200 °C.
  4. Veko liatinového pekáča vymastíme maslom a jeho dno vystelieme papierom na pečenie. Pripravené cesto nalejeme do veka a prisypeme tromi štvrtinami údených vychladnutých orechov. Jemne lyžicou premiešame, aby sa orechy rovnomerne vmiešali do cesta a nakoniec prisypeme aj zvyšnú časť orechov.
  5. Studený kameň na pečenie položíme na nerezový rošt a naň položíme veko liatinového pekáča. Nakoniec poklop zeleného vajíčka dobre uzatvoríme a čokoládový koláč pečieme približne 40-45 minút, pokým nebude pevný a prepečený (pred dopečením skontrolujeme zapichnutím špáradla do jeho stredu).
  6. Upečenú čokoládovú tortu vyberieme z Big Green Egg a necháme ho približne hodinu chladnúť.
  7. Pred podávaním vyberieme koláč z formy a posypeme ho práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

Všetky komentáre