JAPONSKÝ KOTLÍKOVÝ HOTPOT SO SÓJOVÝM MLIEKOM, ZELENINOU A MORSKÝMI PLODMI

JAPONSKÝ KOTLÍKOVÝ HOTPOT SO SÓJOVÝM MLIEKOM, ZELENINOU A MORSKÝMI PLODMI

INGREDIENCIE


HOTPOT (HORÚCI HRNIEC)


  • 400 g mušlí
  • 3 hlávky malého zeleného šalátu
  • 240 g vodnice alebo bielej reďkovky
  • 1 pór
  • 200 g filet z lososa bez kože
  • 4 hrebenatky
  • 120 g húb enoki
  • 80 g húb shiitake
  • 120 g hlivy ustricovej
  • 600 ml sójového mlieka (nesladeného)
  • 6 g dashi prášku (instantný rybí vývar)
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 2 lyžice mirin (japonské ryžové víno)
  • 1 štipka soli
  • 1 list kombu (sušená morská riasa) 8 x 8 cm.
  • 8 lúpaných kráľovských kreviet (s hlavou)
  • 8 cherry paradajok


PREDPRÍPRAVA


  1. Najskôr v Big Green Egg zapálime drevné uhlie a zohrejeme vajíčko spolu s nerezovým roštom na teplotu 240 °C.
  2. Kým sa vajíčko nahrieva, opláchneme mušle pod studenou tečúcou vodou. Otvorené a rozbité mušle odstránime. Hlávky malého zeleného šalátu pozdĺžne rozpolíme. Ošúpeme vodnicu a nakrájame ju na plátky o hrúbke približne 1 cm. Pór očistíme a stonku póru nakrájame na šikmé plátky o hrúbke približne 1 cm. Filet z lososa nakrájame na plátky. Hrebenatky vodorovne rozpolíme, huby očistíme a nakrájame (enoki nakrájame separátne, z huby shiitake poodkrajujeme stonky).

PRÍPRAVA


  1. Oválny liatinový hrniec položíme na rozohriaty rošt a postupne doň pridáme všetky ingrediencie pre hotpot. Potom poklop zeleného vajíčka Big Green Egg zatvoríme. Varíme približne 15 minút, pokým zelenina nezmäkne.
  2. Následne hrniec zložíme z vajíčka a položíme na ohňovzdorný povrch na stred stola, aby sa každý stravník mohol obslúžiť sám.

Všetky komentáre