TRADIČNÝ JAPONSKÝ OYAKODON S KURACÍM MÄSOM, VAJCOM A RYŽOU

TRADIČNÝ JAPONSKÝ OYAKODON S KURACÍM MÄSOM, VAJCOM A RYŽOU

INGREDIENCIE


RYŽA


  • 300 g japonskej ryže (krátko zrnnej)


OYAKO


  • 600 g vykosteného mäsa z kuracieho stehna
  • 200 g cibule
  • 60 g hrášku (nelúpaného)
  • 8 vajec
  • 1 ČL shichimi togarashi (japonský prášok zo druhov 7 korení)


OMÁČKA


  • 3 g dashi prášku (instantný rybí vývar)
  • 60 ml sójovej omáčky
  • 60 ml mirin (japonské ryžové víno)
  • 2 lyžice cukru


PREDPRÍPRAVA


  1. Ryžu umyjeme v miske pod studenou vodou. Následne ryžu scedíme, do misky nalejeme čerstvú vodu a ryžu znova dobre umyjeme. Tento proces opakujeme, pokým voda nezostane úplne číra. Keď ryžu posledný krát scedíme, do misky nalejeme ďalších 400 mililitrov vody a ryžu necháme 30 minút nasiaknuť (ak nemáte toľko času, namáčanie môžete vynechať).
  2. Kým sa ryža nasiakavá vo vode, zapálime drevné uhlie v Big Green Egg a zelené vajíčko zohrejeme spolu s liatinovým roštom na teplotu 220°C. Na prípravu oyako nakrájame filety z kuracieho stehna na kúsky, cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké pol krúžky. Na prípravu vývaru zmiešame spolu dashi prášok s 300 ml vody a sójovej omáčky, ryžové víno mirin a cukor.

PRÍPRAVA


  1. Namočenú ryžu scedíme a na panvici s pokrievkou priveďte do varu 400 ml vody. Po dosiahnutí bodu varu znížime teplotu a ryžu necháme variť približne 7 až 10 minút, pokým sa takmer všetka voda neabsorbuje do ryže. Keď budeme počuť ryžu mierne prskať ​​na dne panvice, zvýšime intenzitu varu, pokým sa zvyšná vlhkosť neodparí.
  2. Kým sa ryža pripravuje, rozložíme na rošt kúsky kuracieho stehna a grilujeme približne 5 minút (pozor, kura sa musí len osmahnú, nemusí zostať mäkké). Po každom úkone poklop vajíčka uzatvoríme.
  3. Následne kura vyberieme zo zeleného vajíčka, odložíme ho bokom a rovnomerne posypeme práškom 7 druhov korenia. Zo zeleného vajíčka vyberieme liatinový rošt a umiestnime doň rošt z nehrdzavejúcej ocele. Na rošt potom položíme malú liatinovú panvicu, na ktorú pridáme cibuľu, hrášok a pripravený vývar. Poklop vajíčka zatvoríme a necháme variť približne 5 minút. Panvicu s ryžou zložíme, ryžu scedíme a necháme zakrytú pokrievkou 10 až 15 minút odpočívať.
  4. Na panvicu následne pridáme kuracie kúsky, poklop vajíčka zatvoríme a kura necháme v omáčke dusiť približne 10 minút. Kým sa kuracie kúsky dusia, rozšľaháme si vajíčka.
  5. Rozšľahané vajíčka nalejeme do panvice, poklop vajíčka zatvoríme a nechajte variť ešte 2½ až 3 minúty.
  6. Hotové Oyakodon podávame v miskách s kuracím mäsom a zmesou vajec navrchu ryže.

Všetky komentáre