INDICKÝ CHLIEB NAAN

INDICKÝ CHLIEB NAAN

INGREDIENCIE


CESTO


  • 2 vajíčka
  • 250 g pšeničnej múky
  • 70 g plnotučného mlieka
  • 30 g plnotučného jogurtu
  • 17 g čerstvého droždia
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 5 g soli


TOPING


  • 6 lyžíc rozpraženého masla
  • 3 strúčiky cesnaku
  • ½ zväzku koriandra


PREDPRÍPRAVA


  1. V miske rozšľaháme vajíčko, do ktorého pridáme zvyšné ingrediencie a pomocou kuchynského robota s hákom miesime cesto pri strednej rýchlosti približne 6-7 minút, pokým nevznikne pružné a elastické cesto. V prípade, že cesto miesime ručne, bude jeho spracovanie trvať o niečo dlhšie. Cesto je hotové, keď sa nelepí na okraje nádoby a po roztiahnutí tvorí malú tenkú vrstvu.
  2. Cesto dáme do misy vymastenej olivovým olejom, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť približne 60 minút. Po vykysnutí bude cesto suché a hodvábne a zdvojnásobí svoj objem.

PRÍPRAVA


  1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a spolu s konvEGGtorom, roštom z nerezovej ocele a kameňom na pečenie zohrejeme vajíčkom na teplotu 240 °C.
  2. Kým sa vajíčko nahrieva, rozdelíme si cesto na 4 guličky, ktoré uhnetieme do okrúhleho tvaru. Na pracovnej doske posypanej múkou, aby sa nám cesto nelepilo na povrch pracovnej plochy, rozvaľkáme jednotlivé cestá na ploché chleby hrubé približne 4-5 mm, s priemerom približne 20 cm. Dva kruhy cesta (chleby) položíme na kameň na pečenie a poklop vajíčka dobre uzatvoríme. Chleby pečieme približne 6-8 minút, pokým nebudú upečené do zlatohneda. V prípade potreby ich v polovici doby pečenia otočíme. Kým sa chleby pečú vo vajíčku, rozpražíme si maslo na polevu. Potom ošúpeme cesnak, ktorý nadrobno nasekáme. Z vetvičiek koriandra poodtŕhame lístky, ktoré nadrobno nasekáme.
  3. Po upečení chleby povyberáme z Big Green Egg a necháme ich vychladnúť na ďalšom rošte alebo mriežke. Kým chleby chladnú, potrieme ich polovičným množstvom rozpraženého masla, posypeme polovicou objemu pripraveného cesnaku a koriandra. Rovnakým spôsobom upečieme zvyšné Naam chleby.

Všetky komentáre