TACOS PLNENÉ STEAKOM, AVOKÁDOVÝM GUACAMOLE A SALSOU „PICO DE GALLO”

TACOS PLNENÉ STEAKOM, AVOKÁDOVÝM GUACAMOLE A SALSOU „PICO DE GALLO”

INGREDIENCIE


TACOS


  • 1 biela cibuľa
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 300 g hovädzí steak bez blán (zo spodnej časti hovädzieho pupku – tzv.flank)
  • 6 mini tortilla zábaly
  • guacamole (ak ho nekúpite hotové, dá sa ľahko vyrobiť aj doma – základom je zrelé avokádo)
  • 100 g strúhaného syra (podľa vlastného  výberu)


KORENINOVÁ ZMES


  • ½ vetvičky čerstvého rozmarínu (ekvivalentom je drvený sušený rozmarín)
  • 1 lyžica mletej červenej papriky
  • 1 lyžica sušenej cibule
  • 1 lyžica sušeného cesnaku
  • ½ lyžice mletej rasce
  • 1 lyžička mletého koriandra
  • 1 lyžička mletého čierneho korenia
  • 1 lyžička soli


SALSA PICO DE GALLO


  • 2 väčšie zrelé paradajky
  • ½ papričky jalapeño
  • ½ červenej cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 čerstvé vetvičky koriandra (prípadne sušený drvený koriander)
  • 1 limetka


PREDPRÍPRAVA


  1. Do vajíčka umiestnime liatinový rošt a na rošt položíme liatonovú platňu (s vrúbkovanou stranou smerom nahor). Zapálime drevné uhlie a zelené vajíčko Big Green Egg vyhrejeme na teplotu 230 až 250 ° C.
  2. Príprava koreninovej zmesi: ihličky z rozmarínu nasekáme najemno a premiešame s ostatnými prísadami na koreninovú zmes.
  3. Salsa pico de gallo: paradajky nakrájame na pol centimetrové kocky. Stonku aj semiačka z papričky jalapeño odstránime a dužinu najemno nasekáme. Očistenú cibuľu a cesnak a lístky koriandra tiež najemno nakrájame. Vyžmýkame šťavu z polky limetky a všetky ingrediencie spolu zmiešame, potom podľa chuti osolíme a okoreníme.
  4. Bielu cibuľu očistíme a nakrájame na plátky hrubé asi pol centimetra, potom ich z oboch strán potrieme trochou olivového oleja. Hovädzie mäso nakrájame na tenké steaky (krájame kolmo na svalové vlákna), potrieme koreninovou zmesou (zmes nespotrebujeme celú, takže si zvyšok odložíme) a nakoniec steaky pokvapkáme zvyškom olivového oleja.

PRÍPRAVA


  1. Plátky cibule položíme na liatinovú platňu a kupolu vajíčka zatvoríme. Cibuľu grilujeme približne 5 minút z každej strany, až kým nebude mäkká a jej povrch čiastočne skaramelizovaný.
  2. Následne cibuľu vyberieme z vajíčka a nasekáme ju na hrubšie kúsky. Steaky grilujeme približne 30 – 45 sekúnd na každej strany, a to pod zatvoreným poklopom vajíčka.
  3. Hotové mäso vyberieme, vytiahneme platňu a na rošte ugrilujeme 3 tortilly po dobu 30 až 60 sekúnd, kým sa nezačnú nafukovať a prehrievať. Tortilly taktiež grilujeme pod zatvoreným poklopom vajíčka. Následne ich ručne vytvarujeme do tvaru taco korýtok a necháme ochladnúť (tvarovanie tortíl je potrebné urobiť bezprostredne po vytiahnutí zo zeleného vajíčka, aby sa dobre tvarovali a nepolámali sa). Vychladnuté taco plníme avokádovým guacamole, grilovanou cibuľkou a steakom a ochutíme 2 lyžicami salsy pico de gallo, ktorú rovnomerne navrstvíme navrch každého naplneného korýtka. Dobrú chuť!

Všetky komentáre