AVOKÁDOVÝ ŠALÁT S HOMÁROM A GRILOVANOU ŠPARGĽOU NA CÉDROVOM DREVE

AVOKÁDOVÝ ŠALÁT S HOMÁROM A GRILOVANOU ŠPARGĽOU NA CÉDROVOM DREVE

INGREDIENCIE


NA RYBÍ VÝVAR


  • 150 g mrkvy
  • 150 g feniklu
  • 2 cibule
  • 150 g póru
  • 150 g zeleru
  • 15 zrniek bieleho korenia
  • 15 zelených strukov kardamónu


HOMÁR


  • 2 kanadské homáre (každý cca 500 g)
  • 1 polievková lyžica olivového oleja


ŠALÁT


  • 1 malá hlávka brokolice
  • 1 sladké jablko
  • 2 lyžice majonézy
  • 1 limetka
  • 1 – 2 cm čerstvého zázvoru
  • 2 avokáda
  • 1 polievková lyžica olivového oleja


OBLOHA


  • 8 ks zelenej špargle
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • hrsť morskej zeleniny (napr. Kelp, Nori, Wakame atď.)
  • 12 byliek kôpru
  • 12 kúskov pažítky
  • 4 malé lístky a 4 kvety kapucínky (môžeme nahradiť iným jedlým kvetom, napr. kvetom cukety atď.)


PREDPRÍPRAVA


  1. Pripravíme si ingrediencie na rybí vývar: nahrubo nakrájame zeleninu, rozdrvíme korenie a kardamónové struky. Všetky ingrediencie dáme do veľkej panvice, prilejeme 4,5 l vody a privedieme k varu. Stíšime a na miernom ohni a necháme dusiť približne 30 minút.
  2. Cédrové drevené grilovacie dosky najskôr namočíme do misky s vodou najmenej na 30 minút. V zelenom vajíčku zapálime drevné uhlie a zohrejeme ho spolu konvektorom a liatinovým roštom na teplotu 190 ° C. Nepriame grilovanie zabráni spáleniu avokáda.
  3. Vývar prelejeme cez sitko a vlejeme späť do panvice, potom privedieme späť k varu. Do vývaru vložíme 1 homára a približne 4 minúty ho povaríme. Následne homára vyberieme a rovnakým spôsobom povaríme aj druhého homára. Pozor: pri vkladaní homára musí byť vývar neustále v stave varu, preto do panvice vždy vkladáme iba 1 homára. Ak je homár menší, varíme ho kratšie – mínus 1 minútu na každých 100 gramov. Je t preto, že ich neskôr budeme ešte grilovať a tak nechceme, aby sa nám zbytočne rozvarili. Po uvarení necháme homáre vychladnúť.
  4. Predpripravíme si šalát: v panvici priveďte do varu vodu a v druhej panvici prichystáme ľadovú vodu na branšírovanie.

Brokolicu ponoríme najskôr do vriacej vody – približne na 1 minútu. Následne brokolicu scedíme a ochladíme v ľadovej vode. Brokolicu opäť scedíme a necháme odkvapkať do sucha. Potom ju rozkrájame na ružičky.


  1. Ovocie ošúpeme a zbavíme jadrovníkov. Jablko nakrájajte na malé kocky a vmiešame do brokolice, spolu s majonézou. Limetku rozpolíme a šťavu vytlačíme na jablkovo-brokolicovú zmes, zázvor olúpeme a nakrájame nadrobno a tiež vmiešame do zmesi.
  2. Z homárov pooddeľujeme nohy, klepetá a odstránime hlavy. Nohy odložíme bokom k neskoršiemu servírovaniu. Mäso z klepiet vyberieme (k získaniu mäsa z klepiet je ideálne použiť paličku alebo tupú stranu noža ale pozor, v ľavom klepete je kosť), následne mäso nakrájajte nadrobno a vmiešajte do jablkovo-brokolicového šalátu. Zvyšok homára budeme ešte grilovať.
  3. Avokádo rozpolíme a odstránime kôstky. Odrežeme tvrdé konce špargle. Reznú stranu avokáda a špargle osolíme, okoreníme a natrieme olivovým olejom. Rošt vymastíme olivovým olejom pomocou papierovej kuchynskej utierky. Avokádo (reznou stranou) a špargľu grilujeme približne 2 až 3 minúty. Avokádo následne pootočíme o 45 stupňov a špargľu otočíme na druhú stranu. Takto grilujeme ďalšie 2 až 3 minúty. Po každom úkone poklop vajíčka vždy a znova zatvoríme.
  4. Po ugrilovaní avokáda a špargle ich zložíme z grilu, zložíme rošt a následne onvektor. Rošt opäť vložíme naspäť do vajíčka, ktoré tentokrát rozohrejeme na teplotu 200 ° C. Lyžičkou opatrne vyberieme dužinu z avokáda, pekne tesne pozdĺž kože avokáda, aby nič nevyšlo nazmar a na miske ho roztlačíme vidličkou. Špargľu rozpolíme a spodnú polovicu nakrájame nadrobno. Avokádo aj špargľu vmiešame do jablkovo-brokolicovej zmesi a dochutíme soľou a korením. Avokádovým šalátom naplníme cukrárenské vrecko.
  5. Do zvyšnej časti oboch homárov votrieme olivový olej a položíme ich na namočenú grilovaciu dosku, ktorú následne položíme na rošt a grilujeme približne 5 minút. Nakoniec necháme vychladnúť, odstráňte pancier každého z homárov a každý chvost rozrežeme na 2 rovnaké časti. Odstránime črevné trakty. Všetky ingrediencie (vrátane avokádovej šupky) odložíme zakryté vzduchotesnou pokrievkou v chladničke.

PRÍPRAVA


  1. Všetky ingrediencie necháme dosiahnuť požadovanú teplotu podávania, a to najmenej 15 minút.
  2. Avokádové šupky naplním šalátom z cukrárenského vrecka a uhladíme napríklad nožom. Do každého taniera resp. misky vložíme biely obrúsok, ktorý naplníme kockami ľadu (obrúsok udrží ľad na mieste).
  3. Na každý tanier položíme najskôr naplnenú avokádovú šupku a na jej vrch položíme polovicu chvosta homára. Nohy zapichneme do šalátu a do každého plneného avokáda vložíme 2 polovice špargle. Dozdobíme morskou zeleninou, kôprom, pažítkou a prípadne aj ďalšími jedlými kvetmi napr. cukety.

TIP


Homára môžete podávať aj iným zaujímavým spôsobom: pripraveného na grilovacej doske ako minútku a potom ešte vlažného homára servírovať na avokádovom šaláte.

Všetky komentáre