AKO NA VÝROBU SVOJEJ VLASTNEJ KORENIACEJ ZMESI“

AKO NA VÝROBU SVOJEJ VLASTNEJ KORENIACEJ ZMESI“

Blog rubs

KORENIACA ZMES = EXTRA CHUŤ!


Korenie dokáže dodať jedlu vždy tú správnu chuť! Obľúbené bravčové rebierka sa nezaobídu bez správnej koreniacej zmesi, ktorá vyzdvihne ich chuť a pre hovädzie mäso, akým je napríklad hovädzia hruď, je správne doladená koreniaca zmes na prípravu mäsa v Big Green Egg alfou a omegou. A čo správne ochutené kura na pive? Že už sa vám zbiehajú slinky? Môžete však použiť aj potieranie, aby ste iným druhom mäsa a hydiny dodali skvelú chuť. Dochutiť a dodať extra príchuť môžete takmer všetkým druhom mäsa, no nielen to. Okereniť môžete aj zeleninu či ryby, ktoré si nevyžadujú veľké množstvo korenín a na zvýraznenie ich prirodzenej chuti ich zvyčajne stačí len jemne “poprášiť”. Koniec koncov,  koreniaca zmes nie je nič viac ako správne spárované jednotlivých druhov korenia so sušenými bylinkami, soľou a / alebo trochou cukru.


Blog rubs

SPRÁVNE DÁVKOVANIE KORENIACEJ ZMESI PRI PRÍPRAVE POKRMU


Koreniace zmesi sa na mäso alebo hydinu nanášajú ešte pred ich prípravou. Najjednoduchší spôsob ako to urobiť, je nasypať koreniacu zmes do šejkra, premiešať, naniesť na ingredienciu a následne prísady jemne zatlačiť do pokrmu. Mäso je tiež vhodné najskôr natrieť trochou olivového oleja, čím sa zabezpečí lepšie prilepenie korenín na povrch ingrediencie. Predtým však prosím vezmite do úvahy hrúbku základnej zložky, pretože zatiaľ čo veľká a hrubá bravčová krkovička si vyžaduje väčšie množstvo prísad,  steak, kuracie krídelká, zeleninu alebo ryby budú naopak potrebovať oveľa menej koreniacej zmesi. Pri dávkovaní je vždy dôležité, aby chuť korenia neprevládala nad chuťou základnej ingrediencie. Všetko s mierou!


Blog rubs

KAŽDÉ KORENIE PLNÍ SVOJU JEDINEČNÚ FUNKCIU


Na podomácky vyrobenej koreniacej zmesi je úžasné najmä to, že si ju môžete namixovať  podľa svojho vkusu a preferencií. Každá zložka, ktorá sa do zmesi dostane, plní svoju funkciu. Bylinky a korene dodávajú chuť a mletá paprika dolaďuje farbu. Cukor sa do zmesi zase pridáva nielen kvôli chuti, ale hlavne kvôli karamelizácii, pri ktorej si takto dochutené jedlo zachová príjemne chrumkavú kôrku.

Soľ sa do jedla pridáva ako prírodný zosilňovač chuti. Pamätajte si, že ak chcete nechať pôsobiť kúzlo koreninovej zmesi, musíte zohľadniť funkciu soli, ktorá z ingrediencie najprv vytiahne jej vlhkosť. Až asi po pol hodine mäso znovu nasaje soľou odobratú vlhkosť späť, vrátane chuti korenín. Takže, ak začnete pripravovať jedlo v Big Green Egg hneď jeho ochutení koreniacou zmesou, neurobíte dobre. Počkajte vždy aspoň hodinu, pokým sa väčšina vlhkosti neabsorbuje  späť do suroviny a až potom jedlo vložte do zeleného vajíčka.


Blog rubs

VZÁJOMNÉ KOMBINOVANIE INGREDIENCIÍ A KORENIACICH PRÍSAD


Je veľmi jednoduché vyrobiť si vlastnú koreniacu zmes. Všetko, čo potrebujete, sú potrebné koreniny a ostatné ingrediencie, elektrický mlynček alebo mažiar na rozdrvenie a paličku na miešanie. Ak si vytvárate vlastnú chuťovo personalizovanú zmes, vezmite do úvahy skutočnosť, že mäso, ktoré má intenzívnejšiu chuť, obľubuje silnejšie arómy, akými sú klinčeky či borievky. K bielemu mäsu, ktoré disponuje jemnejšiou chuťou sa naopak lepšie hodia elegantné arómy, akými je napríklad kari alebo obľúbený cesnak.

Aby ste si mohli byť istí, že je všetko ako má byť, vždy ochutnajte svoju koreniacu zmes ešte pre jej samotným nanesením na pokrm. Pred prípravou surovín v zelenom vajíčku Big Green Egg môžete jedlo vždy ešte jemne dochutiť a vyladiť pridaním ďalších prísad.


PERSONALIZOVANÁ KORENIACA ZMES


Vedeli ste, že existuje ešte jednoduchší spôsob, ako si vyrobiť koreniacu zmes podľa svojich osobných preferencií? Stačí existujúcu zmes použiť ako východiskový bod, ktorý budete ďalej chuťovo modifikovať. Ak máte napríklad radi pikantné, pridajte do zmesi trochu extra pikantnej koreniny. Každý z nás je predsa jedinečný a takou sa môže stať aj vaša personalizovaná koreniaca zmes – ušitá presne pre vás a vaše chute. Vytvorte alebo zvýraznite. Je to vo vašich rukách.

 

Ak máte záujem o výrobu vlastných koreniacich zmesí na jedlá pripravené v zelenom vajíčku Big Green Egg, potom máme pre vás 4 chutné recepty, ktoré ponúkajú skvelý základ na ďalšiu úpravu a dochutenie.

Všetky komentáre