MORSKÝ VLK V SLANEJ KRUSTE

MORSKÝ VLK V SLANEJ KRUSTE

INGREDIENCIE


MORSKÝ VLK


  • 1,5 kg morského vlka alebo 2 filety z morského vlka s kožou, každý s hmotnosťou približne 300 – 400 g
  • 1 cibuľa
  • 100 g mrkvy
  • 100 g póru
  • 3 lyžice olivového oleja
  • ½ lyžice madraského mletého kari
  • 50 ml bourbonu


SLANÁ KRUSTA


  • 8 strúčikov cesnaku
  • 2 vetvičky tymiánu
  • 1 vetvička rozmarínu
  • 1,5 kg hrubej morskej soli
  • 5 vaječných bielkov


NA SERVÍROVANIE (ODPORÚČANÉ)


  • pečené zemiaky
  • paradajková omáčka antiboise


PREDPRÍPRAVA


  1. V Big Green Egg ako prvé zapálime drevné uhlie a následne necháme vajíčko zohriať spolu s convEGGtorom a nerezovým roštom na teplotu 220°C. Ak ste si kúpili celú rybu, vyfiletujte ju, pričom kožu zachováme neporušenú.
  2. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké polkolieska. Mrkvu a pór umyjeme a nakrájame na tenké plátky. Na slanú krustu si ako prvé ošúpeme cesnak, potom z tymiánu odstránime lístky a z rozmarínu jeho zelené ihličky. Cesnak a bylinky nadrobno nasekáme a spojíme ich so soľou a bielkom.

PRÍPRAVA


  1. V liatinovej panvici v Big Green Egg si zohrejeme olivový olej. Potom pridáme nakrájanú zeleninu, posypeme ju mletým kari a smažíme 2-3 minúty, pokým nezačne mäknúť (zároveň ale ešte nie je hotová). Počas prípravy zeleninu občas premiešame a podlejeme bourbonom.
  2. Kým sa zelenina pripravuje, z papiera na pečenie odstrihneme kruh o veľkosti kameňa na pečenie a papier rozprestrieme na ešte studený kameň. Následne na papier navrstvíme 2 cm hrubú vrstvu soľnej zmesi (cca pol obsahu zmesi), ktorá bude len o niečo väčšia ako obvod samotného morského vlka alebo filiet. Panvicu so zeleninou zložíme zo zeleného vajíčka a vrstvu zeleniny (pol obsahu z panvice) následne rozložíme na pripravenú vrstvu soli. Morského vlka položíme do stredu (resp. položíme jeden filet z morského vlka kožou smerom nahor a druhého kožou smerom nadol). Rybu prikryjeme zvyškom zeleniny a potom zasypeme zvyškom soľnej zmesi. Uistíme sa, že vrstva soli je na rybe rovnomerne rozložená a pekne ju k rybe popritláčame.
  3. Kameň na pečenie s rybou obalenou v slanej kruste položíme na rošt do zeleného vajíčka a poklop Big Green Egg zatvoríme. Morského vlka takto pečieme približne 45 minút.
  4. Po stanovenom čase kameň s rybou opatrne vyberieme z vajíčka a pomocou papiera na pečenie ho opatrne preložíme na vopred pripravený tanier alebo dosku. Hotovú rybu necháme ešte približne 10 minút odpočívať.
  5. Pri stole rozlomíme slanú krustu zadnou stranou kuchynského noža. Soľ i zeleninu odstránime, filety z morského vlka opatrne zbavíme kože a filety porozdeľujeme na taniere. Podávame s pečenými zemiakmi, paradajkovou omáčkou antiboise alebo inou prílohou podľa vlastného výberu.

Všetky komentáre