VEGETARIÁNSKY WELLINGTON Z BIELEJ KAPUSTY A LESNÝMI HUBAMI

VEGETARIÁNSKY WELLINGTON Z BIELEJ KAPUSTY A LESNÝMI HUBAMI

INGREDIENCIE


PLNKA


  • 1 biela kapusta
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 g húb lievika trúbkovitého
  • 200 g iných trúbkovitých húb
  • 200 g kuriatok
  • (huby môžeme nahradiť judášovým uchom a inými lesnými hubami)
  • 200 g masla
  • 1 ČL mletého kari
  • 30 ml whisky
  • 50 ml sójovej omáčky
  • 50 g makadamových orechov
  • 50 g kešu orieškov


PEČIVO


  • 1 plát lístkového cesta o rozmeroch 30 x 40 cm
  • 2 žĺtky


PREDPRÍPRAVA


  1. Najskôr si v Big Green Egg zapálime drevné uhlie a zohrejeme ho spolu s konvektorom a nerezovým roštom na teplotu 220°C.
  2. Kým sa zelené vajíčko nahrieva, privedieme do varu liatinovú panvicu s vodou, v ktorej si pripravíme plnku. Z kapusty odlúpneme 6 vonkajších listov, pridáme ich do vriacej vody a blanšírujeme približne 3 minúty, pokým nebudú pružné a vláčne. Následne kapustné listy scedíme a necháme vychladnúť v ľadovej vode. Zvyšnú kapustu prekrojíme na polovice a jednu polovicu nakrájame na tenké prúžky. Zvyšok kapusty môžeme nakrájať a odložiť do mrazničky na ďalšie upotrebenie v budúcnosti. Cibuľu a cesnak ošúpeme a najemno nakrájame. Huby tiež očistíme a nakrájame na pásiky.
  3. V liatinovej panvici na rošte rozpustíme maslo. K maslu pridáme cibuľu, cesnak, mleté kari a spolu smažíme, pokým cibuľa nie je pripravená do sklovita. Pásiky kapusty premiešame s cibuľovou zmesou a všetko spolu dusíme domäkka približne 8-10 minút, pokým kapusta úplne nezmäkne. Po každom úkone poklop vajíčka dobre uzatvoríme.
  4. Nakoniec do kapustovej zmesi primiešame lesné huby a smažíme asi 2-3 minúty. Potom podlejeme whisky a sójovou omáčkou. Panvicu zložíme zo zeleného vajíčka a hotovú plnku dochutíme soľou a mletým čiernym korením.
  5. Na pracovnú dosku položíme 3 veľké kusy potravinovej fólie. Blanšírované listy kapusty jemne popritláčame utierkou pokým dôkladne nevyschnú a poukladáme ich na pripravenú potravinovú fóliu tak, aby sa prekrývali. Uistíme sa, že kapustový povrch je široký aspoň 30 cm. Udusenú kapustovú zmes navrstvíme lyžicou na pripravené kapustné listy a pomocou potravinovej fólie pevne zvinieme. Roládu necháme stuhnúť aspoň hodinu v chladničke.

PRÍPRAVA


  1. Skontrolujeme, či je teplota vo stále dosahuje teplotu 220°C. Vystrihneme kruh papiera na pečenie tak, aby pasoval na kameň na pečenie a položíme ho ešte na studený kameň. Makadamové a kešu oriešky nahrubo nasekáme Na rošte zohrejeme liatinovú panvicu, do ktorej pridáme nahrubo nasekané orechy, ktoré na panvici opekáme približne 5 minút do zlatista. Počas pečenia orechy občas premiešame, aby sa nepripálili. Po každom úkone poklop vajíčka Big Green Egg vždy dobre uzatvoríme.
  2. Kým sa oriešky opekajú, lístkové cesto si položíme na pracovnú dosku a z cesta odrežeme 10 cm pásik na konečné dodatočné zdobenie. Na cesto (teraz už s rozmermi 30 x 30 cm) natrieme vyšľahané vaječné žĺtky. Panvicu s orieškami zložíme zo zeleného vajíčka a posypeme nimi cesto. Vopred pripravenú a už dobre vychladnutú plnku stiahneme z potravinovej fólie a pevne ju zvinieme do lístkového cesta. Uistíme sa, že rolka leží na švíku a že konce sú prehnuté pod rolku.
  3. Odložený 10 cm pásik lístkového cesta potrieme žĺtkom. Cez pásik cesta prejdeme rastrovým valčekom a prekryjeme ním roládu tak, aby bol po všetkých stranách rolády pekný ozdobný vzor. Konce pásika preložíme pod rolku a takto pripravenú rolku preložíme na kameň na pečenie, vystlaný papierom na pečenie. Rolku ešte raz potrieme žĺtkom.
  4. Vegetariánsky Wellington položený na kameni na pečenie dáme piecť na rošt do zeleného vajíčka Big Green Egg, pričom poklop vajíčka pri pečení uzatvoríme. Wellington pečieme približne 40-45 minút dozlatista.
  5. Nakoniec vyberieme Wellington z vajíčka a ozdobíme ho podľa vlastného výberu. Tip: vyskúšajte napríklad lahodnú krémovú holandskú omáčku.

 


TIP


Vedeli ste, že holandská omáčka úzko súvisí s omáčkou Bearnaise? Prečítajte si, ako môžete tieto omáčky pripraviť v nasledujúcom  recepte.

Všetky komentáre