
VEGETARIÁNSKY WELLINGTON Z BIELEJ KAPUSTY A LESNÝMI HUBAMI
INGREDIENCIE
PLNKA
- 1 biela kapusta
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g húb lievika trúbkovitého
- 200 g iných trúbkovitých húb
- 200 g kuriatok
- (huby môžeme nahradiť judášovým uchom a inými lesnými hubami)
- 200 g masla
- 1 ČL mletého kari
- 30 ml whisky
- 50 ml sójovej omáčky
- 50 g makadamových orechov
- 50 g kešu orieškov
PEČIVO
- 1 plát lístkového cesta o rozmeroch 30 x 40 cm
- 2 žĺtky
PREDPRÍPRAVA
- Najskôr si v Big Green Egg zapálime drevné uhlie a zohrejeme ho spolu s konvektorom a nerezovým roštom na teplotu 220°C.
- Kým sa zelené vajíčko nahrieva, privedieme do varu liatinovú panvicu s vodou, v ktorej si pripravíme plnku. Z kapusty odlúpneme 6 vonkajších listov, pridáme ich do vriacej vody a blanšírujeme približne 3 minúty, pokým nebudú pružné a vláčne. Následne kapustné listy scedíme a necháme vychladnúť v ľadovej vode. Zvyšnú kapustu prekrojíme na polovice a jednu polovicu nakrájame na tenké prúžky. Zvyšok kapusty môžeme nakrájať a odložiť do mrazničky na ďalšie upotrebenie v budúcnosti. Cibuľu a cesnak ošúpeme a najemno nakrájame. Huby tiež očistíme a nakrájame na pásiky.
- V liatinovej panvici na rošte rozpustíme maslo. K maslu pridáme cibuľu, cesnak, mleté kari a spolu smažíme, pokým cibuľa nie je pripravená do sklovita. Pásiky kapusty premiešame s cibuľovou zmesou a všetko spolu dusíme domäkka približne 8-10 minút, pokým kapusta úplne nezmäkne. Po každom úkone poklop vajíčka dobre uzatvoríme.
- Nakoniec do kapustovej zmesi primiešame lesné huby a smažíme asi 2-3 minúty. Potom podlejeme whisky a sójovou omáčkou. Panvicu zložíme zo zeleného vajíčka a hotovú plnku dochutíme soľou a mletým čiernym korením.
- Na pracovnú dosku položíme 3 veľké kusy potravinovej fólie. Blanšírované listy kapusty jemne popritláčame utierkou pokým dôkladne nevyschnú a poukladáme ich na pripravenú potravinovú fóliu tak, aby sa prekrývali. Uistíme sa, že kapustový povrch je široký aspoň 30 cm. Udusenú kapustovú zmes navrstvíme lyžicou na pripravené kapustné listy a pomocou potravinovej fólie pevne zvinieme. Roládu necháme stuhnúť aspoň hodinu v chladničke.
PRÍPRAVA
- Skontrolujeme, či je teplota vo stále dosahuje teplotu 220°C. Vystrihneme kruh papiera na pečenie tak, aby pasoval na kameň na pečenie a položíme ho ešte na studený kameň. Makadamové a kešu oriešky nahrubo nasekáme Na rošte zohrejeme liatinovú panvicu, do ktorej pridáme nahrubo nasekané orechy, ktoré na panvici opekáme približne 5 minút do zlatista. Počas pečenia orechy občas premiešame, aby sa nepripálili. Po každom úkone poklop vajíčka Big Green Egg vždy dobre uzatvoríme.
- Kým sa oriešky opekajú, lístkové cesto si položíme na pracovnú dosku a z cesta odrežeme 10 cm pásik na konečné dodatočné zdobenie. Na cesto (teraz už s rozmermi 30 x 30 cm) natrieme vyšľahané vaječné žĺtky. Panvicu s orieškami zložíme zo zeleného vajíčka a posypeme nimi cesto. Vopred pripravenú a už dobre vychladnutú plnku stiahneme z potravinovej fólie a pevne ju zvinieme do lístkového cesta. Uistíme sa, že rolka leží na švíku a že konce sú prehnuté pod rolku.
- Odložený 10 cm pásik lístkového cesta potrieme žĺtkom. Cez pásik cesta prejdeme rastrovým valčekom a prekryjeme ním roládu tak, aby bol po všetkých stranách rolády pekný ozdobný vzor. Konce pásika preložíme pod rolku a takto pripravenú rolku preložíme na kameň na pečenie, vystlaný papierom na pečenie. Rolku ešte raz potrieme žĺtkom.
- Vegetariánsky Wellington položený na kameni na pečenie dáme piecť na rošt do zeleného vajíčka Big Green Egg, pričom poklop vajíčka pri pečení uzatvoríme. Wellington pečieme približne 40-45 minút dozlatista.
- Nakoniec vyberieme Wellington z vajíčka a ozdobíme ho podľa vlastného výberu. Tip: vyskúšajte napríklad lahodnú krémovú holandskú omáčku.
TIP
Vedeli ste, že holandská omáčka úzko súvisí s omáčkou Bearnaise? Prečítajte si, ako môžete tieto omáčky pripraviť v nasledujúcom recepte.
Všetky komentáre