REVERZNE PEČENÝ STEAK ENTRECÔTE S GRILOVANOU ZELENINOU

REVERZNE PEČENÝ STEAK ENTRECÔTE S GRILOVANOU ZELENINOU

POTREBNÉ INGREDIENCIE


STEAK ENTRECOTE


  • 1 hovädzí entrecôte z vysokej roštenky o hmotnosti cca 800 g
  • 1 polievková lyžica olivového oleja


ZEMIAKY


  • 500 g nových zemiakov (so šupkou)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 vetvička tymianu
  • 1 vetvička rozmarínu
  • 1 ČL masla
  • 4 bobkové listy
  • 200 ml smotany na šľahanie


ZELENINA


  • 10 púčikov mini čakanky
  • 2 pór
  • 10 plátkov slaniny
  • 3 trsy malých cherry paradajok (na stonkách)


PREDPRÍPRAVA


  1. Ako prvé si v Big Green Egg zapálime drevné uhlie a následne necháme zelené vajíčko zahriať spolu s košom na konvektor na teplotu 210 ° C. Potom na spodnú úroveň koša vložíme polovičný kameň pre konvektor a polovičný rošt z nehrdzavejúcej ocele položíme nad kameň. Na druhú stranu do najvyššej úrovne položíme polovičný liatinový rošt.
  2. Ako druhý krok umyjeme nové zemiaky (spolu so šupkou) a na panvici s mierne osolenou vodou privedieme zemiačiky k varu. Následne znížime teplotu varu a dovárame približne 10 minút na al dente. Olúpeme a najemno nakrájame cesnak. Lístky z čerstvého tymianu a ihličky z rozmarínu poodtŕhame a nakrájame. Potom si pripravený cesnak i bylinky odložíme bokom.
  3. Opäť privedieme k varu panvicu s mierne osolenou vodou. A ak to bude potrebné, poodstraňujeme ovädnuté vonkajšie listy čakanky a zospodu opatrne poodrezávame tenkú spodnú časť púčikov. Čakanku následne pridáme do vriacej vody a necháme ju povariť približne 3 minúty. Nakoniec si očistíme aj pór.
  4. Nové zemiaky a čakanku scedíme a čakanku necháme mierne vychladnúť. Z púčikov čakanky vytlačíme čo najviac nasiaknutej tekutiny a následne každý púčik zabalíme do plátku slaniny, ktorú zaistíme koktailovou tyčinkou (alebo špajdľou).

PRÍPRAVA


  1. Hovädzie entrecôte natrieme olivovým olejom a posypeme soľou a tiež mletým čiernym korením, preložíme na polovičný liatinový rošt a následne grilujte približne 2 minúty. Po stanovenom čase mäso pootočíme o 45 ° a grilujeme ďalšie 2 minúty. Nakoniec entrecôte otočíme a rovnakým spôsobom grilujeme aj z druhej strany. Medzitým si popri mäsu ugrilujeme aj pór, pokým nebude jeho vrchná strana zuhoľnatená do tmava. Po každom úkone poklop vajíčka uzatvoríme.
  2. Entrecôte a pór teraz preložíme na polovičný rošt z nehrdzavejúcej ocele a vystavíme ingrediencie nepriamemu vareniu. Kolík diaľkového teplomera s dvojitou sondou zapichneme do stredu mäsa, do vajíčka tradičným spôsobom umiestnime dvojdielny viacúrovňový rošt a položíme naň veko zeleného liatinového pekáča alebo pekáč na pečenie.
  3. Vo veku alebo v pekáči následne rozpustíme maslo. Pridáme nové zemiaky, pripravený cesnak, tymian a rozmarín a bobkové listy a zalejeme šľahačkou. Nakoniec zatvoríme poklop vajíčka Big Green Egg a necháme ingrediencie variť približne 15 minút, pričom sa smotanová omáčka pekne zredukuje.
  4. Po dosiahnutí nastavenej teploty jadra (stredu) mäsa vyberieme entrecôte z Big Green Egg. Mäso voľne prikryjeme alobalom a necháme odpočívať. Púčiky čakanky položíme na polovičný liatinový rošt a cherry paradajky na dvojdielny viacúrovňový stojan. Čakanku ugrilujeme pekne dookola, až kým sa slanina na povrchu púčikov nerozpraží.
  5. Zemiaky, paradajky, pór aj čakanku vyberieme zo zeleného vajíčka. Entrecôte nakrájame na úhľadné plátky, ktoré posypeme hrubou morskou soľou a podávame s obľúbenou grilovanou zeleninou.

Všetky komentáre