JABLKOVÝ KOLÁČ S TRSTINOVÝM CUKROM

JABLKOVÝ KOLÁČ S TRSTINOVÝM CUKROM

POTREBNÉ PRÍSLUŠENSTVO NA KOLÁČ:


KÔRA

  • 200 g polohrubej múky
  • 1,5 g prášku do pečiva
  • 3 štipky jemnej morskej soli
  • 65 g trstinového cukru
  • 130 g masla izbovej teploty
  • 1 menšie vajíčko


NÁPLŇ


  • 3  sladkokyslé jablká
  • 50 g trstinového cukru
  • 1 ČL mletej škorice
  • 50 g sušených brusníc
  • 50 g strúhanky


NA POSYPANIE


  • 1 a 1/2 sladkého kyslého jablka
  • 1 polievková lyžica kryštálového cukru


PREDPRÍPRAVA


  1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a spolu s konvektorom a roštom z nehrdzavejúcej ocele ho necháme rozohriať na teplotu 180 ° C. Medzitým si na prípravu cesta pripravíme: spolu preosejeme múku, prášok do pečiva a soľ. Pridáme trstinový cukor, mäkké maslo a vajíčko a vypracujte hladké cesto. Veko okrúhleho liatinového pekáča tiež namažeme maslom.
  2. Na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme cesto, ktoré roztiahneme na dostatočne veľký kruh na to, aby zakrylo celé veko z pekáča. Následne namazané veko prikryjeme pripraveným a rozvaľkaným cestom. Presahujúce cesto odstrihneme.
  3. Na plnku: jablká ošúpeme a nakrájame na štvrtinky. Odstránime jadierka a dužinu nakrájame na približne centimetrové kocky. Potom tieto kúsky zmiešame so zvyšnými surovinami potrebnými na plnku a hotovú plnku rozotrieme na korpus cesta.
  4. Na ozdobu: jablko umyjeme, osušíme a následne nakrájame na tenučké plátky. Následne plátky poukladáme kruhovým vzorom na plnku a posypeme kryštálovým cukrom.

PRÍPRAVA


  1. Na rošt umiestnime studený kameň na pečenie, na ktorý následne položíme jablkový koláč. Zatvoríme poklop vajíčka a jablkový koláč pečieme  približne 40-50 minút, kým sa koláč neprepečie a pokým nebude vrch pekne zlatohnedý.
  2. Nakoniec vyberieme jablkový koláč z vajíčka Big Green Egg a necháme ho mierne vychladnúť. Po vychladnutí koláč preložíme na tácku a nakrájame.

Všetky komentáre