STAROSTLIVOSŤ O ZELENÉ VAJÍČKO

STAROSTLIVOSŤ O ZELENÉ VAJÍČKO

Onderhouden

LIATINOVÝ VRCHNÁK S DVOJITOU FUNKCIOU


Ak má vaše Big Green Egg liatinový dvojfunkčný kovový vrchnák, dôrazne odporúčame ho pred prvým použitím vypáliť.

Ak tak neurobíte, na kovovom povrchu by sa mohli hromadiť nečistoty. Vypálenie ľahko realizujete nasledovným spôsobom: najskôr zahrejeme vajíčko na teplotu približne 180 až 200 ° C a  multifunkčný vrchnák vložte na hodinku do zeleného vajíčka na rošt. Následne vajíčko prikryte keramickým vrchnákom, čo spôsobí  mierny pokles teploty a možné pohasnutie uhlia, no to je v poriadku. Po hodinovom vypálení liatina zmenení farbu a  hneď, akonáhle kovový vrchný diel vychladne, potrite ho trochou rastlinného alebo arašidového oleja. Tomu sa hovorí “seasoning”, alebo vypaľovanie s namastením. Tento proces starostlivosti opakujeme raz alebo dvakrát ročne, aby sme kovový povrch udržali v dobrom stave. Ďalším dobrým tipom je vymeniť liatinový vrchnák po varení za keramickú čiapočku. To pomôže udržať kovový povrch v dlhodobo skvelom stave.

POZOR! Regulátor nie je potrebné vypaľovať.


2XL Big Green Egg

ZÁKLADŇA A KUPOLA


Vonkajšiu časť keramického základu čistíme naozaj iba príležitostne a to pomocou mydlovej vody. Čistenie prebieha ľahšie, ak je vajíčko stále mierne teplé. Vnútornú stranu poklopu môžete občas prekefovať oceľovou kefou alebo jemným brúsnym papierom.

Keď budete mydlovou vodou čistiť vonkajšiu časť keramickej základne,  súčasne vždy môžete očistiť aj vonkajšiu stranu poklopu.


Stainless Steel Grid

STAROSTLIVOSŤ O ANTIKOROVÝ ROŠT


Rošt najjednoduchšie vyčistíte, keď je stále mierne teplý. Na túto činnosť sa najlepšie hodí duálny drôtenkový čistič roštov, ktorá  je najlepším nástrojom na správnu starostlivosť o antikorový rošt. Po vydrhnutí kefou stačí rošt potrieť chuchvalcom obyčajného papiera. Ak sa vám po varení dostatok času na očistenie roštu, môžete tak urobiť po jeho nahriatí, ešte predtým, ako budete jedlo na ňom pripravovať nabudúce.


Onderhouden Big Green Egg

STAROSTLIVOSŤ O LIATINOVÝ ROŠT


Liatina je krásny a mimoriadne silný materiál, ale je tiež veľmi krehká. To znamená, že potrebuje o niečo viac pozornosti. Okrem čistenia, ktoré vykonávame obdobným spôsobom, ako je tomu u antikorového roštu, je liatinový rošt navyše vypáliť a namastiť ( podobne ako liatinový multifunkčný vrchnák). Pri umiestňovaní liatinového roštu do vajíčka vždy používajte patentované kliešte na liatinový rošt. Toto zabráni v náhodnom páde ťažkého roštu do ohňa, čo by samozrejme mohlo spôsobiť jeho prasknutie.

Pozor, vždy vkladajte rošt do vajíčka Big Green Egg, ešte pred jeho nahriatím. Postupným ohrievaním liatiny zabránite jej prasklinám, ktoré by v dôsledku náhleho extrémneho teplotného rozdielu mohli na rošte vzniknúť.


Nest

RÁM


V prípade, že vaším zeleným vajíčko často manipulujete a prenášate ho, matice a skrutky rámu sa môžu postupne uvoľniť. Je preto žiadúce tieto komponenty na vajíčku pravidelne kontrolovať a utiahnuť. Čo sa týka povrchovej starostlivosti, príležitostne rám umyte mydlovou vodou.


ConvEGGtor

KONVEGGTOR


Konveggtor je navrhnutý tak, aby zabezpečoval optimálne prúdenie vzduchu a vynikajúcu tepelnú vodivosť. Nakoľko konveggtor umožňuje iba priechod nepriameho tepla, Big Green Egg sa tak zároveň stáva aj plnohodnotnou rúrou. Ak chcete pri varení zabrániť znečisteniu konveggtora, položte na konveggtor odkvapkávač. Ak ho zabudnete použiť, bude tiež stačiť, keď vajíčka zahrejete na 250 ° C a všetky nečistoty sa vypália. V prípade, že konveggtora nevychádza žiadny dym, znamená to, že je čistý. Ak ho chcete vyčistiť ešte o niečo rýchlejšie, môžete použiť oceľovú kefu na čistenie roštu – duálny drôtenkový čistič roštov.


Gasket kit onderhouden

FILCOVÉ TESNENIE


Filc vo vajíčku Big Green Egg má dve hlavné funkcie. Zabraňuje poškodeniu pri zatváraní vajíčka a vytvára vzduchotesné tesnenie. Ak je  tento filc príliš tvrdý, prestane správne fungovať a je potrebné ju vymeniť. Výmena  filcu je nasledovná: najskôr odstráňte starý filc, oškrabte podkladovú keramiku pomocou ostrého noža, tmelového noža alebo špachtľou a všetky zvyšky odstráňte jemným brúsnym papierom so zrnitosťou 80. Následne povrch dôkladne vyutierajte kuchynskou utierkou, prípadne odmastite technickým benzínom. Nakoniec nalepte nový samolepiaci filc. Po ukončení ponecháte vajíčko so zatvorenou kupolou. Jemne rozohrejete vajíčko, aby ste zaistili, že vrstva lepidla ku keramike dobre priľnula. Filcové tesnenie by sme mali vymieňať približne každé dva roky.


Tel-Tru Temperature

KALIBRÁCIA TEPLOMERA


Teplomer môžete nakalibrovať, aby sme zabezpečili jeho správne fungovanie a udávanie správnej a presnej teploty. Ako prvé odpojte teplomer od kupoly. Potom privedieme do varu panvicu s vodou, na panvicu položíme skimmer (trysku) a cez jeden z otvorov skimmeru pretlačíme čap teplomera. Uistite sa, že je teplomer pláva vo vode a nedotýka sa spodnej časti panvice. Teraz by mal teplomer ukazovať 100 ° C. Ak nie, použite nastavovaciu maticu na zadnej strane teplomera a nastavte ju na 100 ° C. Potom zaveste teplomer do nádoby s ľadovou vodou (voda s kockami ľadu) a po niekoľkých minútach teplomer opäť  vložte do vriacej vody. Ak bol teplomer nakalibrovaný správne, teplota by mala nastaviť na teplotu 100 ° C.


Premium Lump Charcoal

VYPAĽOVANIE VAJÍČKA DOBIELA? JE TO KONTRAPRODUKTÍVNE


Túto stať začneme tým, že si vyjasníme jednu mylnú predstavu. Niekedy môžete počuť, ako používatelia Big Green Egg tvrdia,  že vystavujú svoje zelené vajíčko úmyselne a pravidelne extrémne vysokým teplotám, čím údajne zabezpečujú jeho dokonalú očistu… Pravda je, že v dôsledku častého používania a varenia „chytí” vajíčko čiastočne tmavý nádych. To však spôsobí jeho lepšie a efektívnejšie fungovanie, čo by malo byť pre každého fanúšika Big Green Egg predsa to najdôležitejšie. Nie je preto vôbec žiadúce vypaľovať vajíčko za účelom belosti a krásneho lesku. Navyše, v dôsledku náhleho a krátkeho vystavovania extrémne vysokým teplotám môže keramický prstenec podliehať  tvorbe prasklín.


Big Green Egg

PÁNTY


Pánty a závesný systém vášho zeleného vajíčka  Big Green Egg  sú vyrobené z ocele, ktorej výhodou je, že sa pohybuje spolu s keramikou. To však znamená aj to, že pri zmene teploty má tendenciu sa mierne zväčšovať či sťahovať. V dôsledku týchto zmien budete musieť občas skontrolovať, či sú pánty dostatočne dotiahnuté a občas komponenty poriadne utiahnuť. Zároveň by ste mali skontrolovať, či neklesá obruč. Ak áno, je potrebné ich nastaviť do ideálnej polohy (podľa manuálu, kde je uvedený presne popísaný postup). Teplo navyše spôsobuje trenie niektorých komponentov, čo môže viesť k uvoľneniu skrutiek, ktoré je vhodné sledovať a rovnako tak dôkladne utiahnuť. Komponenty závesného systému vajíčka môžete príležitostne nastriekať ochranným sprejom WD-40 (alebo iným silikónovým sprejom), oceľ odporúčame umývať mydlovou vodou.


KERAMICKÉ OHNISKO A KERAMICKÝ PRSTENEC


To je ľahké. Tieto komponenty nevyžadujú žiadnu údržbu. Raz za čas ich vytiahnite, aby ste z vajíčka odstránili všetok nahromadený popol.

Všetky komentáre