KTORÉ ZELENÉ VAJÍČKO JE PRE VÁS TO PRAVÉ?

KTORÉ ZELENÉ VAJÍČKO JE PRE VÁS TO PRAVÉ?

KTORÉ ZELENÉ VAJÍČKO SI MÁM VYBRAŤ?


Vieme si to predstaviť. Kúpa zeleného vajíčka je na vašom zozname prianí už nejaký ten čas. Zrejme ste už o ňom počuli, alebo ste u kamaráta  ochutnali skvelé jedlá, ktoré boli na Big Green Egg pripravené. To všetko vo vás vzbudilo záujem kuchárskeho nadšenca. Máte za sebou prieskum trhu s produktami Big Green Egg a overili ste si recenzie, čo sa týka jeho nezameniteľnej kvality. Ďalšia otázka teda znie: ktorý model zeleného vajíčka by mi  vyhovoval najviac? Radi by sme vám pomohli aspoň tým, že vám predstavíme všetko tak, aby ste sa vedeli rozhodnúť čo najlepšie: od rozmerov siedmich modelov Big Green Egg, plusov a možných nevýhod týchto veľkostí, povieme vám o ich špecifických vlastnostiach a skúsime vám demonštrovať, aké množstvo ingrediencií je na tom ktorom modeli možné pripraviť.


BIG GREEN EGG - MODEL MINI


Máte obmedzený vonkajší priestor alebo už teraz s istotou viete, že budete svoje vajíčko pravidelne prepravovať? Model Mini je ľahké kamado, ktoré môžete ľahko položiť napríklad na stôl a použiť na prípravu jednoduchých jedál pre 2 až 4 osoby. Mini bez problémov zoberiete so sebou do kempu, na loď, na dovolenku alebo na piknik. Je navrhnuté tak, aby ste na ňom mohli variť kdekoľvek a kedykoľvek. Chceli by ste si to ešte uľahčiť? Mini jednoducho vložte do špeciálneho nosiča, určeného pre tento model, ktorý vaše vajíčko pevne ukotví a vďaka úchytom ho ľahko prenesiete a premiestnite. Upozorňujeme, že liatinový rošt a kameň na pečenie nie sú pre Mini k dispozícii. To znamená, že vaše možnosti sú o niečo obmedzenejšie ako v prípade modelu MiniMax, ktorý je rovnako ako model Mini prenosný.


Stainless steel grid mini

INGREDIENCIE, KTORÉ NAPLNIA ROŠT MODELU MINI (PRE LEPŠIU PREDSTAVU):


Priama metóda bez konvektora:



4 hamburgery, 1 Ribeye steak  alebo 2 papriky


Nepriama metóda prípravy s konvektorom:



1/3 lososa


Technické parametre:

  • Mriežka: Ø 25 cm
  • Varná plocha: 507 cm²
  • Hmotnosť: 17 kg
  • Výška: 43 cm

BIG GREEN EGG - MODEL MINIMAX


Malý, zato dokonale tvarovaný. Pre MiniMax snáď ani neexistuje lepší popis. Tento model spája výhody modelu Mini s výhodami väčších modelov zelených vajíčok. Stále ho možno klasifikovať ako prenosné kamado, pričom  je navrhnutý tak, aby umožnil pripraviť  jednoduché jedlá pre 4 až 6 osôb doma alebo na cestách. S dodávaným nosičom na tento model vajíčka ho môžete ľahko vziať kamkoľvek so sebou. Môžete voliť umiestnenie MiniMaxu do skladacieho prenosného hniezda a variť tak v pohodlnej výške. Pre MiniMax je k dispozícii aj základné príslušenstvo ako: konvektor, kameň na pečenie, liatinový rošt a malá liatinová panvica. Vďaka tejto výbave je Mini Max vhodné pre takmer všetky mysliteľné techniky varenia, ktoré sú obľúbenými technikami pri príprave v Big Green Egg. Kvôli rozmerom sa na jeho rošt dokáže umiestniť aj štandardný plech na pečenie, v ktorom upečiete ten  najlepší  jablkový koláč na svete! Rošt pre model MiniMax je však plytšie osadený (oproti modelu Small), čo vo sa výsledku môže prejaviť ako kulinárska výzva ( napr. príprava kurčaťa na plechovke piva).



INGREDIENCIE, KTORÉ NAPLNIA ROŠT MODELU MINIMAX (PRE LEPŠIU PREDSTAVU):


Priama metóda varenia bez konvektora:



5 hamburgerov, 2 Ribeye steaky alebo 3 papriky


Nepriama metóda varenia s použitím konvektora:



½ lososa, 1 bravčová krkovička alebo 1 kura (plocho rozprestreté na rošte)


Technické parametre:

  • Mriežka: Ø 33 cm
  • Varná plocha: 855 cm²
  • Hmotnosť: 35 kg
  • Výška: 50 cm

BIG GREEN EGG - MODEL SMALL


Model Small a MiniMax sa často navzájom porovnávajú, pretože oblasť varenia týchto dvoch modelov je úplne rovnaká. Pomocou modelu Small môžete tiež variť jednoduché jedlá pre 4 až 6 osôb a dokúpiť rovnako šikovné príslušenstvo. Vďaka malým rozmerom sú oba modely obľúbené na varenie na balkóne alebo na terase. Predsa však existuje niekoľko rozdielov. Model Small je zhruba len o kilogram ťažší, no zaberá oproti modelu MiniMax určite viac miesta, keďže tvarom pripomína skôr väčšie modely Big Green Egg. Navyše, ak plánujete tento model často premiestňovať, bolo by na zváženie umiestniť ho do hniezda, ktoré je vybavené kolieskami. Tento model je popri modeli MiniMax obľúbený práve pre tých, ktorí si chcú dokúpiť druhé Big Green Egg, alebo chceli ďalšie vajíčko umiestniť na chatu či do dovolenkového domu. A prečo nie? Aj keď rozmery modelu Small nie sú z ponuky Big Green Egg najväčšie, prácu si zastane gurmánsky!



INGREDIENCIE, KTORÉ NAPLNIA ROŠT MODELU SMALL (PRE LEPŠIU PREDSTAVU):


Priama metóda varenia bez konvektora:



5 hamburgerov, 2 Ribeye steaky  alebo 3 papriky


Nepriama metóda varenia s konvektorom:



½ lososa, 1 bravčová krkovička alebo 1 kura (vo zvislej polohe na keramickom pekáči na hydinu alebo na zvislom pekáči na hydinu)


Technické parametre:

  • Mriežka: Ø 33 cm
  • Varná plocha: 855 cm²
  • Hmotnosť: 36 kg
  • Výška: 61 cm


BIG GREEN EGG - MODEL MEDIUM


Ak máte veľkú rodinu, pravidelne hostíte ľudí hostí na večeri alebo na večierkoch, model Big Green Egg vo verzii médium sa môže stať už čoskoro vaším novým najlepším priateľom. Model Medium je veľmi univerzálny a dokážete ho umiestniť do rôznorodých  typov stojanov na kolieskach. Médium ľahko obslúži skupinu 6 až 8 osôb. Počnúc týmto modelom je Big Green Egg k dispozícii s integrovaným podvozkom a držiakom  (ntEGGrated Nest + Handler) a s vylepšeným robustným stojanom s rukoväťou na ľahké premiestňovanie. Okrem toho, počnúc modelom Big Green Egg Medium, je možné umiestniť vajíčko do rámu na zelené vajíčko, takže si môžete pomocou zostavovateľného modulárnemu pracovnému systému vytvoriť vlastnú vonkajšiu kuchyňu. Ponuka príslušenstva je u tohto modelu samozrejme opäť  o niečo širšia. Napríklad liatinový pekáč, ktorý sa výborne hodí aj  na rošt tohto typu, čo vám umožní pripraviť vynikajúce polievky a prívarky. Počnúc modelom Medium  je k dispozícii aj košík na konvektor, ktorý umožňuje ľahké umiestnenie a opätovné vysunutie konvektoru z vajíčka. V prípade potreby dokážete do spodnej úrovne koša umiestniť polovičný kameň pre konvektor a vytvoriť tak priamu aj nepriamu zónu varenia, prípadne  tieto dve techniky varenia spojiť. Pre model Medium je toho k dispozícii veľa, ale nie úplne všetko príslušenstvo. To by mohol byť jediný dôvod, prečo by ste si mali zvoliť Big Green Egg Large namiesto Medium – ak budete chcieť využívať celú a úplnú škálu výhod, čo sa týka príslušenstva. Ak nie, voľte Medium.


Stainless steel grid medium

INGREDIENCIE, KTORÉ NAPLNIA ROŠT MODELU MEDIUM (PRE LEPŠIU PREDSTAVU):


Priama metóda varenia bez konvektora:



7 hamburgerov, 4 Ribeye steaky alebo 5 paprík


Nepriama metóda varenia s konvektorom:



¾ lososa, 2 bravčové krkovičky, 1 kura (vo zvislej polohe na keramickom pekáči na hydinu alebo zvislý pekáč na hydinu) alebo 3 páry rebierok (plocho umiestnené na rošte)


Technické parametre:

  • Mriežka: Ø 40 cm
  • Varná plocha: 1 140 cm²
  • Hmotnosť: 51 kg
  • Výška: 72 cm

 


BIG GREEN EGG - MODEL LARGE


Model Large je zo všetkých rôznych veľkostí Big Green Egg jednoznačne najobľúbenejšie. Dôvod je jednoduchý. Môžete na ňom pripraviť jedlá pre veľkú skupinu ľudí (napríklad 10), pričom môžete využiť akúkoľvek techniku varenia.  Pre tento model je navyše k dispozícii všetko príslušenstvo, takže ho je možné neustále rozširovať. Napríklad ho môžete rozšíriť o 5-dielnu súpravu EGGspander, ktorá je k dispozícii pre modely Large a XLarge a je naozaj ich významným doplnkom. Vďaka 2-dielnemu viacúrovňovému stojanu môžete nielen značne rozšíriť varný priestor, ale napríklad grilovať v kovbojskom štýle. Kôš pre konvektor, ktorý je tiež súčasťou súpravy, vám umožní umiestniť konvektor a zároveň náš špeciálny wok z karbónovej ocele. Okrem toho môžete (pomocou polovičného príslušenstva) opäť ľahko vytvoriť priamu a nepriamu zónu varenia a kombinovať počas prípravy jedla obe techniky varenia. Expanzívnejšie stojany ako sú stôl z akácie či modulárny systém na rozšírenie pracovného miesta nájdu pri modeli Large perfektné uplatnenie. Možností je totiž skutočne neúrekom.


Stainless steel grid large

INGREDIENCIE, KTORÉ NAPLNIA ROŠT MODELU LARGE (PRE LEPŠIU PREDSTAVU):


Priama metóda varenia bez konvektora:



10 hamburgerov, 6 Ribeye steakov alebo 7 paprík


Nepriama metóda varenia s konvektorom:



2 pláty lososa (1 polovica v strede roštu a druhá polovica po stranách), 3 bravčové krkovičky, 2 kurence (vo zvislej polohe na keramickom pekáči na hydinu alebo vo vertikálnom pekáči na hydinu) alebo 6 párov rebierok (v multifunkčnom rošte na pečené mäso a rebrá)


Technické parametre:

  • Mriežka: Ø 46 cm
  • Varná plocha: 1 688 cm²
  • Hmotnosť: 73 kg
  • Výška: 84 cm


BIG GREEN EGG - MODEL XLARGE


Model XLarge je doslova aj obrazne čo sa možností varenia týka, vo veľkej miere totožné s modelom Big Green Egg Large. Rovnako aj teraz máte na výber so širokej škály možností, čo sa týka stojanov a stolov. Na prvý pohľad sa tento model len neveľmi líši od modelu Large, no má oveľa väčšiu kapacitu varenia, čo je pri výbere kamada na varenia pre veľké skupiny ľudí  krokom tým správnym smerom. Varná plocha roštu je podstatne väčšia ako pri modeli Large a varenie pre skupinu 16+ osôb nie je pre model XLarge naozaj žiadnym problémom. Aj to je jedným z dôvodov, prečo je tento model u profesionálnych kuchárov tak obľúbený. K dispozícii je samozrejme 5-dielna súprava EGGspander, ktorá ponúka obdobné výhody, ako pri modeli Large. Rozdiel je len v tom, že pre model XLarge nie je kvôli hmotnosti k dispozícii žiadny liatinový rošt. Preto, ak chcete grilovať na liatine, môžete použiť 1 alebo 2 polovičné liatinové rošty, ktoré je možné umiestniť na kôš pre konvektor. Ďalším a posledným doplnkom, ktorý pri tomto modeli nie je k dispozícii, je liatinový satay gril. Berte to prosím do úvahy ešte pred jeho kúpou.


Stainless steel grid xlarge

INGREDIENCIE, KTORÉ NAPLNIA ROŠT MODELU XLARGE (PRE LEPŠIU PREDSTAVU):


Priama metóda varenia bez konvektora:



16 hamburgerov, 9 Ribeye steakov alebo 14 paprík


Nepriama metóda varenia s konvektorom:



2 lososy, 5 bravčových krkovičiek, 4 kurence (vo zvislej polohe na keramickom pekáči na hydinu alebo zvislý pekáč na hydinu) alebo 8 párov rebierok (6 ks rebierok v multifunkčnom rošte na pečené mäso a rebrá a 2 ks zvisle po stranách stojana)


Technické parametre:

  • Mriežka: Ø 61 cm
  • Varná plocha: 2 919 cm²
  • Hmotnosť: 99 kg
  • Výška: 78 cm

BIG GREEN EGG - MODEL 2XL


Veľký? Väčší? Najväčší!!! Big Green Egg vo verzii 2XL je najväčším členom zo širokej rodiny Big Green Egg a je zároveň najväčším kamado na trhu! Je to skutočný pútač očí a možno aj preto je model 2XL obľúbencom kuchárov vo veľkých kuchyniach alebo na varenie pri rôznorodých eventoch. Je dokonalým kamadom na prípravu väčšieho množstva jedla a veľkých kusov mäsa (pomocou nerezového koša 2XL pre konvektor a 2x polovičného kameňa pre konvektor na pomalé varenie veľkých kusov mäsa). Práve vďaka tomu budete môcť pripravovať jedlá a občerstvenie veľkým skupinám ľudí a samozrejme všetko simultánne. Naše gigantické vajíčko vo verzii 2XLarge však môžete použiť aj na všetky ostatné techniky varenia, ktoré by ste od Big Green Egg právom očakávali. Je samozrejmosťou, že v ňom môžete použiť kôš a polovičný  kameň na vytvorenie priamej a nepriamej varnej zóny, čo vám umožní kombinovať obe techniky varenia. Pozor, pre XLarge model však nie je k dispozícii liatinový rošt. Ak budete vajíčko používať v záhrade, je dobré  ho umiestniť do špeciálneho rámu na zelené vajíčko alebo vyvstavať stôl okolo hniezda na zelené vajíčko. Profesionáli, ktorí svoje 2XL premiestňujú na svoje eventy, zvyčajne používajú  systém integrovaného hniezda s rukoväťou – IntEGGrated Nest + Handler, ktorý umožňuje ľahké a bezpečné premiestnenie vajíčka. Tento model navyše obsahuje špeciálny systém pántov, ktorý umožňuje ľahké otváranie ťažkého veka. Hmotnosť určite nemusí byť dôvod, prečo by ste sa mali tomuto modelu vyhnúť.


Stainless steel grid 2xl

INGREDIENCIE, KTORÉ NAPLNIA ROŠT MODELU 2XLARGE (PRE LEPŠIU PREDSTAVU):


Priama metóda varenia bez konvektora:



20 hamburgerov, 12 Ribeye steakov alebo 22 paprík


Nepriama metóda varenia s 2x polovičným kameňom pre konvektor:



4 lososy, 7 bravčových krkovičiek, 5 kurčiat (vo zvislej polohe na keramickom pekáči na hydinu alebo vo zvislom pekáči na hydinu) alebo 8párov rebierok (6 rebierok na multifunkčnom rošte na pečené mäso a rebrá a 2 páry zvisle po stranách stojana)


Technické parametre:

  • Mriežka: Ø 73 cm
  • Varná plocha: 4 185 cm²
  • Hmotnosť: 170 kg
  • Výška: 90 cm

TAKŽE, MAJITEĽOM KTORÉHO ZELENÉHO VAJÍČKA STE SA ROZHODLI STAŤ?


Dúfame, že sme vám s našimi informáciami pomohli pri výbere a vy už teraz viete,  ktoré vajíčko vám bude vyhovovať najviac. Ak už jedno zelené vajíčko máte a uvažujete o kúpe druhého, náš blog vám s najväčšou pravdepodobnosťou pomôže na vašej ceste. Všetky informácie môžete samozrejme kedykoľvek zdieľať s rodinou alebo priateľmi, ktorí tiež hľadajú svoje kamado. A potom? Rozhodne by ste mali byť medzi prvými, ktorí budú pozvaní na večeru!

Všetky komentáre