PIZZA MARGHERITA

PIZZA MARGHERITA

INGREDIENCIE


KORPUS


  • 500 g hladkej múky (typ 00 alebo špeciálne na pizzu)
  • 7 g sušeného droždia
  • 290 g vody
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 10 g soli

PARADAJKOVÝ ZÁKLAD NA PIZZU


  • 1 šalotka
  • 1 strúčik cesnaku
  • 200 g cherry paradajok
  • 4 čierne olivy, vykôstkované
  • 4 listy bazalky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku

INGREDIENCIE NA OBLOŽENIE


  • ½ cibule
  • 16 guličiek mini mozzarella
  • 32 čiernych olív bez kôstok
  • 12 lyžíc strúhaného parmezánu
  • 4 byľky bazalky

PREDPRÍPRAVA


  1. Na prípravu cesta na korpus si najskôr v miske zmiešame múku a droždie, zalejeme vodou a olivovým olejom a zamiesime. Keď sú ingrediencie dobre zmiešané, pridáme soľ a hnetieme, kým nie je cesto vláčne a elastické.
  2. Potom cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti a vytvarujeme z nich guľky, ktoré poukladáme na dosku na krájanie. Zakryjeme ich igelitom alebo čistou kuchynskou utierkou a necháme 1 hodinu kysnúť.
  3. Kým cesto kysne, v zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a spolu s nerezovým roštom ho zohrejte na teplotu 180 ° C (uistíme sa, že je vajíčko dostatočne naplnené drevným uhlím, nakoľko budeme už čoskoro piecť pri vysokej teplote).
    Očistenú šalotku a cesnak na omáčku najemno nakrájame. Cherry paradajky rozpolíme a olivy nakrájame nadrobno. Lístky bazalky nakrájame na tenké pásiky.

PRÍPRAVA


  1. Na rošte v liatinovom pekáči rozohrejeme olivový olej na prípravu omáčky. Pridáme šalotku a cesnak a restujeme, kým nebude šalotka pripravená do sklovita.
  2. Zamiešame paradajkový pretlak, cherry paradajky, olivy a bazalku a necháme dusiť 4 – 5 minút. Po každom úkone poklop vajíčka zatvoríme.
  3. Keď je omáčka hotová vyberieme zelený liatinový pekáč z vajíčka a dochutíme ju soľou a korením. Omáčku necháme vychladnúť, rošt vyberieme, vložíme konvektor a rošt opäť usadíme do vajíčka. Na rošt následne umiestnime kameň na pečenie a zelené vajíčko Big Green Egg necháme rozohriať až na teplotu 275 – 300 ° C. Zahriatie kameňa pritom zaberie najmenej 20 minút, kým sa na ňom bude dať pripravovať lahodná pizza.
  4. Cibuľu na oblohu pizze očistíme a nakrájame na tenké polkruhy. Guľky mini mozzarelly nakrájame na polovice. Na pracovnej ploche hojne posypanej múkou vyvaľkajte jednu guľku cesta na hrúbku približne 3 milimetre. Pri vaľkaní cesto stále otáčame, aby sme získali pekný okrúhly tvar. potom rukami urobíme okraj o niečo hrubší ako je stred.
  5. Lyžicu paradajkovej omáčky nanesieme na pizzu a zaoblenou stranou lyžice ju rozotrieme až po okraj, ktorý udržujeme bez omáčky. Na paradajkovú omáčku rozložte štvrtinu rozpolených cibuľových krúžkov, osem polguličiek mini mozzarelly a osem čiernych olív. Nakoniec každú pizzu posypeme nastrúhaným parmezánom. Lopatku na pizzu poprášime múkou a s jej pomocou opatrne nasunieme pizzu na kameň na pečenie, zatvoríme poklop vajíčka a pizzu pečieme približne 8 – 10 minút, kým nebude chrumkavá. Rovnakým spôsobom pripravíme všetky pizze. Lístky bazalky poodtŕhame.
  6. Lístky bazalky poodtŕhame. Upečenú pizzu vyberieme z vajíčka a posypeme štvrtinou čerstvej bazalky a krájame na plátky pomocou kolieskového krájača na pizzu. Ihneď podávajte. Postupne pečieme ďalšie pizze a podávame horúce.


Dobrú chuť.

Všetky komentáre