
ÚDENÝ LOSOS BEZ KOŽE SO SLADKOKYSLOU ZELENINOU
INGREDIENCIE
LOSOS
- 600 g filetu z lososa bez kože
- 4 lyžice nakladanej zeleniny v sladkokyslej omáčke Piccalilli
- 2 byľky čerstvého koriandra
SLADKOKYSLÁ ZELENINA
- 8 malých bielych cibuliek
- 4 mladé mrkvičky
- ¼ hlávky feniklu
- 100 ml vody
- 100 ml bio octu
- 100 g cukru
- 1 ČL mletej kurkumy
PREDPRÍPRAVA
- Na prípravu sladkokyslého nálevu olúpeme a rozpolíme malú cibuľku, mladú mrkvu ošúpeme a nakrájajte na kocky spolu s feniklom.
- Do vody dáme zvariť organický bio ocot, cukor a kurkumu, ktoré privedieme do varu. Následne pridáme zeleninu a chvíľu počkáme, kým tekutina opäť zovrie a zložíme z ohňa. Zeleninu necháme v tekutine vychladnúť na izbovú teplotu.

PRÍPRAVA
- Cedrové drevené dosky na grilovanie namočíme do misky s vodou najmenej na 30 minút. Medzitým v zelenom vajíčku zapálime drevné uhlie a vajíčko spolu s roštom z nehrdzavejúcej ocele zohrejeme na teplotu 140 ° C .
- Lososa položíme na namočenú drevenú dosku na grilovanie a mierne ho posypeme soľou a čerstvo mletým bielym korením. Pikalilli pretrieme cez sito a potrieme ním celý lososí chrbát.
- Drevenú grilovaciu dosku s lososom následne uložíme na rošt do zeleného vajíčka. Poklop vajíčka zatvoríme a lososa 15 až 20 minút údime, až kým teplota jadra nedosiahne teplotu 60 ° C. Teplotu jadra (stredu lososa) môžeme priebežne merať pomocou digitálneho teplomeru s okamžitým odčítaním.
- Nakoniec scedíme pripravenú sladkokyslú zeleninu. Drevené grilovacie doštičky vyberieme z vajíčka, a hotového údeného lososa, ktorého po príprave porozdeľujeme na viaceré časti prelejeme sladkokyslou zeleninou. Jedlo na záver dozdobíme kúskami čerstvého koriandra.
Dobrú chuť.
Všetky komentáre