DOMÁCE HAMBURGEROVÉ ŽEMLE

DOMÁCE HAMBURGEROVÉ ŽEMLE

INGREDIENCIE


CESTO


 

  • 500 g hladkej múky
  • 20 g kryštálového cukru
  • 14 g instantného droždia
  • 1 vajce
  • 250 ml vlažnej vody
  • 100 g slnečnicového oleja
  • 8 g soli
  • ½  polievkovej lyžice kalamarového atramentu (ak si prajete mať čierne žemle)

ĎALŠIE PRÍDAVNÉ INGREDIENCIE


  • 50 g masla
  • 1 polievková lyžica mlieka

NA POSYPANIE


  •  2 lyžice čierneho alebo bieleho sezamu, maku, ľanu alebo omáčky furikake (podľa chuti)


PREDPRÍPRAVA


  1. Na prípravu cesta: do misky pridáme múku, cukor, droždie, vajce, soľ vlažnú vodu a slnečnicový olej a vymiesime vláčne a elastické cesto. Na záver do cesta zamiesime kalamárový atrament.
  2. Potravinovú fóliu potrieme slnečnicovým olejom, na naolejovanú stranu položíme cesto a necháme ho odpočívať približne 30 minút. Medzitým si nakrájame 2 kruhy z pergamenového papiera s o niečo menším rozmerom ako je priemer kameňa na pečenie.
  3. Cesto opatrne premiesime a vytvoríme 20 guľôčok. Na každý kruh pergamenového papiera položíme 5 guľôčok, pričom dbáme na to, aby bol medzi guľkami dostatočný rozostup (pri pečení zväčšia svoj objem). Zvyšných 10 guličiek položíme na samostatný kúsok pergamenového papiera s dostatočným priestorom medzi guličkami. 3 kusy potravinovej fólie natrieme slnečnicovým olejom a položíme naolejovanou stranou na guľky. Takto necháme odpočívať približne 10 minút.
  4. Po stanovenom čase guľky stlačíme, aby získali tvar hrubšej placky a potravinovú fóliu z nich odstránime. Následne 10 žemlí na okrúhlych pergamenových papieroch popotierame rozpusteným maslom a na každú omastenú polžemľu položíme druhú – nenaolejovanú, ktorú rovnako tak sploštíme do tvaru placky. Potom žemle ešte zakryjeme potravinovou fóliou a podľa potreby ich vytvarujte do požadovaného tvaru hamburgerovej žemle.
  5. Nakoniec potravinovú fóliu odstránime a žemle zvrchu potrieme zmesou pripravenou z jednej lyžice mlieka a jednej lyžice vody. Podľa chuti posypeme sezamovými, makovými alebo ľanovými semienkami, prípadne omáčkou furikake. Hamburgerové žemle pred pečením necháme ešte podkysnúť prikryté potravinovou fóliou, a to približne 30 minút.



PRÍPRAVA


  1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a zohrejeme ho spolu s konvektorom, roštom z nehrdzavejúcej ocele a kameňa na pečenie na teplotu 170 ° C.
  2. Prvý kruh pergamenového papiera s pripravenými žemľami položíme na predhriaty kameň na pečenie a poklop vajíčka zatvoríme. Žemle pečieme približne 15 minút dozlatista.
  3. Po upečení necháme žemle vychladnúť, až potom ich poprekrajujeme. Rovnakým spôsobom upečieme aj zvyšné hamburgerové žemle.

TIP


Ak si hamburgerové žemle pripravujete v predstihu, pred servírovaním a plnením ich môžete nechať ešte mierne opiecť na liatinovom rošte, aby sa jemne ohriali a získali chuť opätovnej čerstvosti.

Všetky komentáre