PICANHA BURGER S ČEDAROM A GRILOVANOU CIBUĽKOU

PICANHA BURGER S ČEDAROM A GRILOVANOU CIBUĽKOU

INGREDIENCIE


BURGERY


 

  • 750 g zadnej hovädzej špičky (s vrstvou tuku)
  • 2 šalotky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 červená paprika
  • 2 lyžice olivového oleja
  • ½ lyžice indického kari korenia
  • ½ lyžice červenej mletej sladkej papriky
  • 1 žĺtok
  • 4 lyžice strúhanky

ŠALÁT


  • 4 listy ľadového šalátu
  • 1 paradajka
  • 1 veľká uhorka
  • 6 zelených olív (bez kôstok)
  • 1 polievková lyžica majonézy

DOPLŇUJÚCE INGREDIENCIE


  • 1 veľká biela cibuľa
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 4 plátky čedaru
  • 4 hamburgerové žemle


PREDPRÍPRAVA


  1. Na prípravu hamburgerov: nakrájame mäso na väčšie kocky a zakryté ich vložíme na približne 1 hodinu do chladničky.
  2. Medzitým si v zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie spolu s roštom z nehrdzavejúcej ocele a vajíčko necháme zohriať na teplotu 200 ° C. Šalotku aj cesnak olúpeme a najemno nakrájame.
  3. Papriku najskôr potrieme lyžicou olivového oleja a potom ich preložíme na rošt. Vedľa papriky položíme malú liatinovú panvicu a zohrejeme v nej zvyšok olivového oleja. Na panvicu postupne pridávame šalotku, cibuľu, kari korenie a mletú červenú papriku. Potom poklop vajíčka zatvoríme a všetko spolu restujte, až pokým nebude šalotka pripravená do sklovita. Papriku pražíme na rošte približne 15 minút, až kým šupka úplne nesčernie, pričom ju občas pootáčame.
  4. Šalotku a cesnak necháme vychladnúť. Papriku povyberáme z roštu do plastového vrecka alebo misky a uzatvorenú necháme ochladnúť.
  5. Z ochladnutej papriky odstránime šupku, pričom stonku a semienka odstránime Dužinu nakrájame na malé kocky. Mäso nahrubo pomelieme na mäsovom mlynčeku a vmiešame doň: vychladnutú šalotku, cesnak, korenie, žĺtok, strúhanku, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti. Nakoniec z mäsa vytvarujeme 4 hamburgery a opäť ich vložíme na 1 hodinu do chladničky.
  6. Medzitým si pripravíme šalát: na tenké plátky nakrájame ľadový šalát, paradajku a uhorku. Olivy nakrájame na tenké krúžky. Nakoniec spolu zmiešame všetky uvedené ingrediencie na šalát a prikryté uložíme do chladničky.





PRÍPRAVA


  1. Zo zeleného vajíčka Big Green Egg vyberieme rošt a nahradíme ho roštom liatinovým. Potom vajíčko zohrejeme na teplotu 210 ° C a pred grilovaním sa uistíme, či je rošt dostatočne horúci. Kým sa vajíčko nahrieva, ošúpeme si bielu cibuľu a nakrájame ju na 4 plátky hrubé približne 1 cm.
  2. Hamburgery ako aj plátky cibule potrieme olivovým olejom, poukladáme ich na liatinový rošt a zatvoríme poklop. Grilujeme približne 2 minúty a po tejto dobe ingrediencie pootáčame: hamburgery o deväťdesiat stupňov, cibuľu otočíme na druhú stranu.  Opäť grilujeme 2 minúty.
  3. Po 4 minútach hamburgery otočíme na druhú stranu a plátky cibule povyberáme z vajíčka na tanier. Hamburgery aj z druhej strany grilujeme obdobným spôsobom (2×2 minúty). Minútu pred koncom položíme na každý hamburger jeden plátok čedaru a jeden plátok grilovanej cibule. Po každom úkone nezabudneme vajíčko vždy uzatvoriť poklopom.
  4. Žemle si poprekrajujeme na polovice.
  5. Spodnú polovicu každej žemle si najskôr obložíme pripraveným šalátom, na ktorý uložíme hamburger s roztečeným čedarom a cibuľkou. Nakoniec hamburgery poprikrývame vrchnými polovicami žemlí.

Dobrú chuť.

Všetky komentáre