KURA NA PIVE S JANTÁROVÝM PIVOM A RESTOVANOU ZELENINOU

KURA NA PIVE S JANTÁROVÝM PIVOM A RESTOVANOU ZELENINOU

INGREDIENCIE


KURA


 

  • 1 stredne veľké kura v bio kvalite
  • 3 lyžice slnečnicového oleja
  • 1 plechovka jantárového piva
  • 150 ml sladkej BBQ omáčky

ZELENINA


 

  • 300 g malých nových zemiakov
  • ½ zeleru
  • 2 mrkvy
  • 5 šalotiek
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 4 byľky rozmarínu
  • 4 byľky šalvie
  • 3 lyžice slnečnicového oleja

KORENIACA ZMES


 

  • 1 ČL sladkej mletej červenej papriky
  • 1 ČL mletého čili
  • 1 ČL mletého zázvoru
  • 1 ČL mletej rasce
  • 1 lyžička prášku z citrónovej trávy
  • 1 ČL mletého koriandra
  • 1 polievková lyžica sušenej šalvie
  • 1 ČL morskej soli
  • 1 ČL čerstvo mletého čierneho korenia


PREDPRÍPRAVA


  1. V zelenom vajíčku ako prvé zapálime drevné uhlie a vajíčko necháme nahriať spolu s konvektorom a roštom z nehrdzavejúcej ocele na teplotu 180 ° C.
  2. Medzitým pripravíme zeleninu: dôkladne opláchneme malé nové zemiaky, ktoré osušíme. Zeler olúpeme a nakrájame na cca 1,5 cm kocky. Mrkvu ošúpeme a tiež ju nakrájame na kocky. Olúpeme a nahrubo nakrájame šalotku aj cesnak. Lístky šalvie a rozmarín poodtŕhame a nahrubo nasekáme. Všetky pripravené ingrediencie zmiešame so slnečnicovým olejom a odložíme ich bokom.
  3. Všetky ingrediencie na koreniacu zmes si zmiešame dohromady. Kožu kurčaťa jemne nadvihneme (posúvaním prsta medzi kožou a mäsom) a medzi kožu a mäso dôkladne rozotrieme časť koreniacej zmesi. Nakoniec kožu zvonku potrieme slnečnicovým olejom a následne ju tiež okoreníme zmesou.



PRÍPRAVA


  1. Je čas vypiť tretinu piva a zvyšok aj s plechovicou položiť na rošt, zatvoriť poklop vajíčka, až kým sa po približne 20 minútach z plechovky nezačne vyparovať jej obsah.
  2. Následne opatrne vložíme plechovku do držiaka na plechovku a kurča umiestnime cez držiak, vložíme do malej liatinovej panvice (malé) a okolo kuraťa rozložíme zeleninu. Panvicu položíme na rošt a do stehna kuraťa zasunieme sondu diaľkového teplomera tak, aby sme nezasiahli kosť. Zatvoríme poklop vajíčka a nastavíme teplotu jadra na 65 ° C. Kurča necháme piecť, pokým teplota nedosiahne požadovanú úroveň.
  3. Po dosiahnutí teploty jadra kura potrieme BBQ omáčkou. Ak je omáčka príliš hustá, zriedime ju s trochou vody. Potom opäť zatvoríme poklop vajíčka a prenastavíme teplotu jadra na hodnotu 72 ° C. BBQ omáčkou kura počas ďalšieho pečenia ešte raz alebo dvakrát popotierame.
  4. Panvicu s kuraťom vyberieme z vajíčka a zeleninu osolíme podľa chuti.


Dobrú chuť!

Všetky komentáre