TRHANÉ HOVÄDZIE MÄSO S DUSENOU CIBUĽKOU

TRHANÉ HOVÄDZIE MÄSO S DUSENOU CIBUĽKOU

INGREDIENCIE


PULLED BEEF


  • 1,5 kg hovädzieho mäsa – na steak (v Bio kvalite, najlepšie z dobytka chovaný na obilí)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 4 lyžice BBQ omáčky
  • pár byliek čerstvej vňate petržlenu


DUSENÁ CIBUĽKA


  • 24 malých cibuliek
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 1 polievková lyžica medu
  • 3 lyžice balzamikového octu
  • 100 ml teľacieho vývaru
  • 1 vetvička čerstvého tymianu
  • 1 vetvička čerstvého rozmarínu


KORENINOVÁ ZMES NA HOVÄDZINU


  • 5 g bobúľ borievky
  • 10 g čierneho korenia
  • 15 g horčičných semiačok
  • 5 g semien feniklu
  • 5 g rasce
  • 15 g červenej sladkej mletej údenej papriky
  • 15 g kari korenia
  • 10 g sušeného granulovaného cesnaku
  • 5 g mletého muškátového orieška
  • 5 g mletého zázvoru
  • 1 g mletého klinčeka
  • 175 g jemnej soli
  • 125 g trstinového cukru


PREDPRÍPRAVA


  1. V zelenom vajíčku zapálime drevné uhlie a zohrejeme ho spolu s roštom z nehrdzavejúcej ocele na teplotu 140 ° C.


  2. Medzitým si olúpeme cibuľku na prípravu dusenej cibuľky.



PRÍPRAVA


  1. Vo vrchnáku liatinovej panvice, rozohriatom na rošte vajíčka, rozohrejeme olivový olej, do ktorého pridáme cibuľku a následne poklop vajíčka zatvoríme. Za občasného miešania cibuľku usmažíme do zlatista.
  2. Primiešame med a necháme všetko spolu pekne skaramelizovať. Cibuľku nakoniec deglazujeme balzamikovým octom, teľacím vývarom a pridáme aj vetvičku tymianu a rozmarínu. Cibuľku odstavíme bokom, z vajíčka vytiahneme rošt a umiestnime doň konvektor spolu s jednorazovou odkvapkávacou miskou, ktorú umiestnime navrch a následne do vajíčka opäť vložíme rošt. Cibuľku vo vrchnáku liatinovej panvice tiež opäť umiestnime na rošt, zatvoríme poklop a necháme pekne podusiť približne 30 minút, kým cibuľky nezmäknú.
  3. Medzitým jemne rozdrvíme plody borievky, čierne korenie, horčičné semienko, feniklové semienko a rascu. Použijeme mažiar alebo mlynček na kávu. Všetky ingrediencie na zmes korenia spolu zmiešame a na našu potrebu odoberieme 5 polievkových lyžíc. Zvyšnú zmes uskladníme v uzatvorenej nádobe na ďalšie budúce použitie.
  4. Mäso potrieme najskôr olivovým olejom a potom ho potrieme odmeranou zmesou korenia. Cibuľku medzitým zložíme z vajíčka a necháme bokom vychladnúť. Mäso preložíme na rošt a pod zatvoreným vekom poklopu vajíčka, ktoré privedieme na teplotu na 120 ° C necháme takto variť približne 2,5 hodiny.
  5. Po stanovenom čase mäso vyberieme a celý kus podlejeme BBQ omáčkou. Následne mäso zabalíme do troch vrstiev alobalu a uložíme ho späť na rošt. Teplotu vajíčka privedieme na 140 ° C a mäso opätovne necháme variť ďalších 1 až 1,5 hodiny. Zabalené mäso počas varenia dvakrát prevrátime.
  6. Nakoniec mäso vyberieme a opatrne odstránime fóliu. Mäso natrháme pomocou nášho super príslušenstva – medvedích pazúrov. Dusenú cibuľku povyberáme z tekutiny a natrháme lístky petržlenovej vňate. Trhané hovädzie mäso z Big Green Egg podávame s cibuľkou, ozdobené čerstvou a voňavou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť.

Všetky komentáre