TRHANÉ HOVÄDZIE MÄSO S DUSENOU CIBUĽKOU
INGREDIENCIE
PULLED BEEF
- 1,5 kg hovädzieho mäsa – na steak (v Bio kvalite, najlepšie z dobytka chovaný na obilí)
- 2 lyžice olivového oleja
- 4 lyžice BBQ omáčky
- pár byliek čerstvej vňate petržlenu
DUSENÁ CIBUĽKA
- 24 malých cibuliek
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 1 polievková lyžica medu
- 3 lyžice balzamikového octu
- 100 ml teľacieho vývaru
- 1 vetvička čerstvého tymianu
- 1 vetvička čerstvého rozmarínu
KORENINOVÁ ZMES NA HOVÄDZINU
- 5 g bobúľ borievky
- 10 g čierneho korenia
- 15 g horčičných semiačok
- 5 g semien feniklu
- 5 g rasce
- 15 g červenej sladkej mletej údenej papriky
- 15 g kari korenia
- 10 g sušeného granulovaného cesnaku
- 5 g mletého muškátového orieška
- 5 g mletého zázvoru
- 1 g mletého klinčeka
- 175 g jemnej soli
- 125 g trstinového cukru
PREDPRÍPRAVA
-
V zelenom vajíčku zapálime drevné uhlie a zohrejeme ho spolu s roštom z nehrdzavejúcej ocele na teplotu 140 ° C.
- Medzitým si olúpeme cibuľku na prípravu dusenej cibuľky.
PRÍPRAVA
- Vo vrchnáku liatinovej panvice, rozohriatom na rošte vajíčka, rozohrejeme olivový olej, do ktorého pridáme cibuľku a následne poklop vajíčka zatvoríme. Za občasného miešania cibuľku usmažíme do zlatista.
- Primiešame med a necháme všetko spolu pekne skaramelizovať. Cibuľku nakoniec deglazujeme balzamikovým octom, teľacím vývarom a pridáme aj vetvičku tymianu a rozmarínu. Cibuľku odstavíme bokom, z vajíčka vytiahneme rošt a umiestnime doň konvektor spolu s jednorazovou odkvapkávacou miskou, ktorú umiestnime navrch a následne do vajíčka opäť vložíme rošt. Cibuľku vo vrchnáku liatinovej panvice tiež opäť umiestnime na rošt, zatvoríme poklop a necháme pekne podusiť približne 30 minút, kým cibuľky nezmäknú.
- Medzitým jemne rozdrvíme plody borievky, čierne korenie, horčičné semienko, feniklové semienko a rascu. Použijeme mažiar alebo mlynček na kávu. Všetky ingrediencie na zmes korenia spolu zmiešame a na našu potrebu odoberieme 5 polievkových lyžíc. Zvyšnú zmes uskladníme v uzatvorenej nádobe na ďalšie budúce použitie.
- Mäso potrieme najskôr olivovým olejom a potom ho potrieme odmeranou zmesou korenia. Cibuľku medzitým zložíme z vajíčka a necháme bokom vychladnúť. Mäso preložíme na rošt a pod zatvoreným vekom poklopu vajíčka, ktoré privedieme na teplotu na 120 ° C necháme takto variť približne 2,5 hodiny.
- Po stanovenom čase mäso vyberieme a celý kus podlejeme BBQ omáčkou. Následne mäso zabalíme do troch vrstiev alobalu a uložíme ho späť na rošt. Teplotu vajíčka privedieme na 140 ° C a mäso opätovne necháme variť ďalších 1 až 1,5 hodiny. Zabalené mäso počas varenia dvakrát prevrátime.
- Nakoniec mäso vyberieme a opatrne odstránime fóliu. Mäso natrháme pomocou nášho super príslušenstva – medvedích pazúrov. Dusenú cibuľku povyberáme z tekutiny a natrháme lístky petržlenovej vňate. Trhané hovädzie mäso z Big Green Egg podávame s cibuľkou, ozdobené čerstvou a voňavou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť.
Všetky komentáre