TRHANÉ KURČA S PEČENÝMI ZEMIAKMI

TRHANÉ KURČA S PEČENÝMI ZEMIAKMI

INGREDIENCIE


KURA


  • 1 kura z voľného chovu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 8 lístkov čerstvého koriandra


KORENINOVÁ ZMES NA KURA


  • 30 g nemletého indického korenia vadouvanu
  • 10 g bieleho korenia
  • 5 g rasce
  • 30 g indického kari prášku
  • 20 g sladkej údenej mletej papriky
  • 10 g mletého zázvoru
  • 5 g drveného horčicového korenia
  • 5 g mletého muškátového orieška
  • 5 g sušeného cesnakového granulátu
  • 20 g zelerovej soli
  • 30 g hnedého cukru


ZEMIAKY


  • 4 ks zemiakov na pečenie


OMÁČKA


  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 byľky čerstvého koriandra
  • 10 byliek pažítky
  • 6 lyžíc gréckeho jogurtu (5% tuku)
  • 2 lyžičky čilli omáčky harissa


PREDPRÍPRAVA


  1. V Big Green Egg zapálime drevné uhlie a zahrejeme ho spolu konveEGGtorom, jednorazovou odkvapkávacou miskou a roštom z nehrdzavejúcej ocele na teplotu 180 ° C.
  2. Medzitým si pripravíme koreniacu zmes na potretie: indické vadouvan, biele korenie a rascu jemne zomelieme v mlynčeku na korenie alebo v mažiar (prípadne v mlynčeku na kávu). Všetky prísady na koreniacu zmes zmiešame dohromady a odmeriame z hotovej zmesi 3 polievkové lyžice. Zvyšok si uložíme do vzduchotesnej nádoby.
  3. Kurča najskôr potrieme olivovým olejom a potom na potretie použijeme predpripravenú koreniacu zmes. Zemiaky umyjeme a necháme osušiť.





PRÍPRAVA


  1. Kurča vložíme na rošt a do najhrubšej časti stehennej kosti zasunieme kolík bezdrôtového teplomera tak, aby sme nezasiahli kosť. Teplotu jadra nastavíme na 80 ° C. Vedľa kuracieho mäsa položíme zemiaky a poklop vajíčka zatvoríme. Kurča necháme takto piecť približne 70 minút, kým sa nedosiahne nastavená teplota jadra, a pokým sa zemiaky neupečú.
  2. Medzitým si pripravíme všetko na omáčku: ošúpeme cesnak a nakrájame ho nadrobno. Lístky koriandra nakrájame nadrobno spolu s pažítkou. Všetky ingrediencie na omáčku spolu zmiešame a podľa chuti pridáme soľ a korenie.
  3. Akonáhle mäso dosiahne požadovanú teplota jadra, vyberieme kuracie mäso a zemiaky z vajíčka. Z kurčaťa opatrne odstránime kožu a nakrájame ju na malé kúsky. Kurča natrháme a napokon zmiešame s najemno nakrájanou kožou.
  4. Zemiaky pozdĺžne rozrežeme a na vrch každej polovice navrstvíme časť trhaného kuracieho mäsa. Nakoniec zalejeme pripravenou omáčkou a dozdobíme čerstvými lístkami koriandra.

Dobrú chuť.

Všetky komentáre