
TRHANÉ KURČA S PEČENÝMI ZEMIAKMI
INGREDIENCIE
KURA
- 1 kura z voľného chovu
- 2 lyžice olivového oleja
- 8 lístkov čerstvého koriandra
KORENINOVÁ ZMES NA KURA
- 30 g nemletého indického korenia vadouvanu
- 10 g bieleho korenia
- 5 g rasce
- 30 g indického kari prášku
- 20 g sladkej údenej mletej papriky
- 10 g mletého zázvoru
- 5 g drveného horčicového korenia
- 5 g mletého muškátového orieška
- 5 g sušeného cesnakového granulátu
- 20 g zelerovej soli
- 30 g hnedého cukru
ZEMIAKY
- 4 ks zemiakov na pečenie
OMÁČKA
- 1 strúčik cesnaku
- 2 byľky čerstvého koriandra
- 10 byliek pažítky
- 6 lyžíc gréckeho jogurtu (5% tuku)
- 2 lyžičky čilli omáčky harissa
PREDPRÍPRAVA
- V Big Green Egg zapálime drevné uhlie a zahrejeme ho spolu konveEGGtorom, jednorazovou odkvapkávacou miskou a roštom z nehrdzavejúcej ocele na teplotu 180 ° C.
- Medzitým si pripravíme koreniacu zmes na potretie: indické vadouvan, biele korenie a rascu jemne zomelieme v mlynčeku na korenie alebo v mažiar (prípadne v mlynčeku na kávu). Všetky prísady na koreniacu zmes zmiešame dohromady a odmeriame z hotovej zmesi 3 polievkové lyžice. Zvyšok si uložíme do vzduchotesnej nádoby.
- Kurča najskôr potrieme olivovým olejom a potom na potretie použijeme predpripravenú koreniacu zmes. Zemiaky umyjeme a necháme osušiť.
PRÍPRAVA
- Kurča vložíme na rošt a do najhrubšej časti stehennej kosti zasunieme kolík bezdrôtového teplomera tak, aby sme nezasiahli kosť. Teplotu jadra nastavíme na 80 ° C. Vedľa kuracieho mäsa položíme zemiaky a poklop vajíčka zatvoríme. Kurča necháme takto piecť približne 70 minút, kým sa nedosiahne nastavená teplota jadra, a pokým sa zemiaky neupečú.
- Medzitým si pripravíme všetko na omáčku: ošúpeme cesnak a nakrájame ho nadrobno. Lístky koriandra nakrájame nadrobno spolu s pažítkou. Všetky ingrediencie na omáčku spolu zmiešame a podľa chuti pridáme soľ a korenie.
- Akonáhle mäso dosiahne požadovanú teplota jadra, vyberieme kuracie mäso a zemiaky z vajíčka. Z kurčaťa opatrne odstránime kožu a nakrájame ju na malé kúsky. Kurča natrháme a napokon zmiešame s najemno nakrájanou kožou.
- Zemiaky pozdĺžne rozrežeme a na vrch každej polovice navrstvíme časť trhaného kuracieho mäsa. Nakoniec zalejeme pripravenou omáčkou a dozdobíme čerstvými lístkami koriandra.
Dobrú chuť.
Všetky komentáre