ŠOŠOVICOVÁ POLIEVKA

ŠOŠOVICOVÁ POLIEVKA

INGREDIENCIE


ŠOŠOVICOVÁ POLIEVKA


  • 250 g sušenej zelenej šošovice 
  • 2 šalotky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 stredné mrkvy (žltá a oranžová)
  • 2 stonky zeleru
  • 3 lístky ligurčeka
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • olivový olej
  • 1 plechovka nakrájaných paradajok (400 g)
  • 3 čerstvé bobkové listy
  • 1 polievková lyžica rasce
  • 2 lyžice údenej papriky
  • 1 lyžička hrubo drveného čierneho korenia
  • 1 vetvička petržlenu
  • 1 chilli paprika
  • celozrnný chlieb

VARENIE


  1. Šošovicu nasypte do misky a zalejte 500 ml vriacej vody. Nechajte 20 minút. Umiestnite liatinový rošt do EGG, zapáľte drevené uhlie a zohrejte na teplotu 180 ° C.
  2. Olúpte šalotku a cesnak a jemne nakrájajte. Olúpeme a nakrájame mrkvu, stonky zeleru a ligurčeka. Zlejte šošovicu.

PRÍPRAVA


  1. Položte liatinový pekáč na rošt a zohrejte.
  2. Ak chcete, môžete zeleninový vývar údiť, ak nie, tak tento bod preskočte. Vytiahnite horúci pekáč z EGG, vytiahnite rošt a nasypte do žeravého uhlia hrsť drevených štiepok na údenie s príchuťou jablka. Vráťte späť rošt a pekáč, a nalejte doň zeleninový vývar. Zatvorte veko EGG a nechajte asi 3 minúty údiť. Po tom prelejte vývar do nádoby a nechajte na neskôr.
  3. Do pekáča nalejte olivový olej, zahrejte a pridajte cesnak a šalotku. Nechajte smažiť kým šalotka nebude dosklovita.
  4. Pridajte kúsky mrkvy a zeleru, zatvorte veko EGG a smažte približne 5 minút. Občas zamiešajte. Zakaždým nezabudnite zatvoriť veko.
  5. Pridajte nakrájané paradajky, ligurček, bobkové listy, rascu, údenú paprika, čierne korenie a štipku soli a zamiešajte. Pridajte šošovicu a zalejte vývarom. Zavrite veko a nechajte polievku približne 15 minút slabo zavrieť. Pripravte si lístky petržlenovej vňate a chilli papriku nakrájajte na tenké prúžky .Nakrájajte chlieb.
  6. Vytiahnite pekáč z EGG a ľahko premixujte ručným mixérom tak, aby polievka nebola úplne hladká. Polievku tak zahustíte a získa správnu textúru. Nakrájané krajce chleba nechajte na rošte ľahko z oboch strán opiecť.
  7. Polievku zamiešajte, nalejte do misky a dozdobte petržlenom a prúžky chilli papriky. Podávajte s plátkami opečeného chleba.

Dobrú chuť.

Všetky komentáre