
ŠOŠOVICOVÁ POLIEVKA
INGREDIENCIE
ŠOŠOVICOVÁ POLIEVKA
- 250 g sušenej zelenej šošovice
- 2 šalotky
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 stredné mrkvy (žltá a oranžová)
- 2 stonky zeleru
- 3 lístky ligurčeka
- 1 liter zeleninového vývaru
- olivový olej
- 1 plechovka nakrájaných paradajok (400 g)
- 3 čerstvé bobkové listy
- 1 polievková lyžica rasce
- 2 lyžice údenej papriky
- 1 lyžička hrubo drveného čierneho korenia
- 1 vetvička petržlenu
- 1 chilli paprika
- celozrnný chlieb
VARENIE
- Šošovicu nasypte do misky a zalejte 500 ml vriacej vody. Nechajte 20 minút. Umiestnite liatinový rošt do EGG, zapáľte drevené uhlie a zohrejte na teplotu 180 ° C.
- Olúpte šalotku a cesnak a jemne nakrájajte. Olúpeme a nakrájame mrkvu, stonky zeleru a ligurčeka. Zlejte šošovicu.
PRÍPRAVA
- Položte liatinový pekáč na rošt a zohrejte.
- Ak chcete, môžete zeleninový vývar údiť, ak nie, tak tento bod preskočte. Vytiahnite horúci pekáč z EGG, vytiahnite rošt a nasypte do žeravého uhlia hrsť drevených štiepok na údenie s príchuťou jablka. Vráťte späť rošt a pekáč, a nalejte doň zeleninový vývar. Zatvorte veko EGG a nechajte asi 3 minúty údiť. Po tom prelejte vývar do nádoby a nechajte na neskôr.
- Do pekáča nalejte olivový olej, zahrejte a pridajte cesnak a šalotku. Nechajte smažiť kým šalotka nebude dosklovita.
- Pridajte kúsky mrkvy a zeleru, zatvorte veko EGG a smažte približne 5 minút. Občas zamiešajte. Zakaždým nezabudnite zatvoriť veko.
- Pridajte nakrájané paradajky, ligurček, bobkové listy, rascu, údenú paprika, čierne korenie a štipku soli a zamiešajte. Pridajte šošovicu a zalejte vývarom. Zavrite veko a nechajte polievku približne 15 minút slabo zavrieť. Pripravte si lístky petržlenovej vňate a chilli papriku nakrájajte na tenké prúžky .Nakrájajte chlieb.
- Vytiahnite pekáč z EGG a ľahko premixujte ručným mixérom tak, aby polievka nebola úplne hladká. Polievku tak zahustíte a získa správnu textúru. Nakrájané krajce chleba nechajte na rošte ľahko z oboch strán opiecť.
- Polievku zamiešajte, nalejte do misky a dozdobte petržlenom a prúžky chilli papriky. Podávajte s plátkami opečeného chleba.
Dobrú chuť.

Všetky komentáre