KOMBINÁCIE PIVA A JEDLA PRE BBQ GRILOVANÉ JEDLÁ

KOMBINÁCIE PIVA A JEDLA PRE BBQ GRILOVANÉ JEDLÁ

Máte radi pivo a radi grilujete. Ak to spojíte dokopy, získate úžasné chuťové kombinácie. Ale ako si sami pripraviť tú najlepšiu kombináciu piva a jedla? A ako ovplyvňuje príchuť Big Green Egg tieto kombinácie? V tomto blogu vás pivný someliér Jelle Yu naučí všetko potrebné o pive a dá vám niekoľko tipov, ako pivo s jedlom delikátne kombinovať.

Chute piva


Pivo je skvelý nápoj pre dochutenie vášho pokrmu a ako aj na osviežujúce pitie počas záhradnej grilovacej párty. Môže byť skvelým doplnkom k podávanému jedlu, ale ešte lepšie a chutnejšie je, keď je pivo priamo súčasťou jedla a môže taj ešte o niečo viac vylepšiť jeho chuť. Pivný someliér Jelle tvrdí, že “pivo má neuveriteľne široké spektrum chutí. Začínajúc ležiakom a končiac údeným pivom zretým v sudoch whisky Jack Daniel. A medzi nimi sú tisíce príchutí. Myslím si, že pivo a jedlo sú tak skvelou kombináciou, pretože aj pivo sa počas procesu prípravy varí a teda chemické reakcie prebiehajú podobne ako pri varení pokrmov, čo vo výsledku vytvára dokonalé párovanie a prináša skvelú chuť spojenia piva a jedla. Jednoducho s pivom vytvoríte kombinácie, ktoré s inými nápojmi nie sú možné!”

Kombinácia piva a jedla


To však neznamená, že pivo je použiť k príprave každého pokrmu, tvrdí Jelle: “Niekedy môže kombinácia piva a jedla vyústiť do nežiadaného výsledku, negatívne ovplyvniť chuť jedného či druhého. Ak pivo zlyhá, je potrebné pridať niečo iné alebo pokrm dochutiť. To však rozhodne nechceme. Úlohou je nájsť skutočne chuťovo plodnú interakciu, “dopĺňa Jelle.

Dôležité pravidlá pre kombinovanie piva s jedlom


„Existuje niekoľko jednoduchých pravidiel, ktoré pomáhajú zjednodušiť vytváranie chutných kombinácii piva s jedlom,“ pokračuje Jelle. „Nemá zmysel požiť bledé alebo svetlé pivo v kombinácii s červeným mäsom alebo pri dusení, či gulášoch nakoľko červené mäso má veľmi výraznú chuť. S tmavým alebo praženým pivom je to oveľa chutnejšie a s lepším výsledkom. Ale ak jete rybu, biele pivo je takmer vždy perfektné. Ako vždy pri varení, nezabudnite najprv ochutnať, pretože aj keď ste si svojou kombináciou istí, môže to byť v skutočnosti inak. “

Pivo s údenou príchuťou


“V minulosti mali všetky pivá údenú príchuť, pretože na sušenie obilia na výrobu sladu sa používal oheň. V súčasnej dobe je výroba údeného piva vedomou voľbou: pivovarníci odvádzajú dym cez časť sušeného sladu. Pivo môže tiež chutiť ako káva a môže obsahovať karamel, keď sa použije pečený slad. U pečeného piva je zrno na vytvorenie sladu viac než sušené. Je vystavené horúcemu vzduchu po dlhšiu dobu, čo spôsobuje, že sa zrno pečie. Rovnako ako káva a kakaové bôby. Ku karamelizácii dochádza tiež pri grilovaní mäsa. Je teda zrejmé, že pečené pivo sa k tomu dokonale hodí! “

Ktoré pivo sa najviac hodí k jedlám pripravených v Big Green Egg?


“Pri výbere kombinácie piva s jedlom je potrebné vziať do úvahy vplyv, ktorý má Big Green Egg na chuť pokrmu. Chuť dymu, uhlia a/alebo samotného grilu sa hodí skôr k údenému alebo pečenému pivu. Skvelé však môže byť aj kombinovanie ugrilovaných kúskov mäsa s údenou príchuťou a čerstvým napríklad bielym alebo pšeničným pivom schopným len málinko potlačiť prenikavú údenú chuť jedla a zvýšiť tak delikátnosť chuti celkového výsledku pokrmu. Pokiaľ naopak chcete zdôrazniť grilovanú či údenú chuť, skvele sa hodí IPA pivo. V tomto prípade by ste najprv mali pocítiť chuť ovocia a potom až horkosť. A horká príchuť vás zavedie späť ku grilovaným kúskom mäsa. Ale vždy sa uistite, že horké IPA pivko neprekonáva chuť vášho jedla.

Pivo, ktoré sa hodí k americkému štýlu BBQ grilovania


Niekedy môžu byť niektoré určujúce faktory z hľadiska chuti, ako sú nálevy, marinády a omáčky spojené s tradičnými americkými grilovanými pokrmami. “To je určite potrebné mať na pamäti,” varuje Jelle. “Sprievodné prísady môžu mať viac arómy než hlavná zložka. Rovnaký princíp platí pre veľmi korenené jedlá. Ak ich skombinujete s ležiakom alebo IPA, budú len pikantnejšie. Je lepšie vybrať sladké pivo s menším obsahom chmeľu, ako je pivo typu “gruit” alebo “quadrupel:” ťažký tmavý typ piva. Sladkosť neutralizuje korenitosť chute. “


Nalievanie “čapovanie” piva


V mnohých krajinách sa predpokladá, že po naliatí by mala byť pena piva vysoká aspoň na 2 prsty. “Je to jeden z tých ležiakových štandardov,” vysvetľuje Jelle. “U špeciálnych pív je pena jedného typu piva vyššia ako druhá. A nižšia vrstva peny nie je zlá, pretože tým vynikne vôňa piva. Pšeničné a biele pivo by ste mali vždy nalievať pomaly. Pšenica obsahuje veľké množstvo bielkovín, ktoré v kombinácii s oxidom uhličitým v pive môžu viesť k nadmernej penivosti.”


Aký pohár?


Tvar pohára je pre pivo taktiež veľmi dôležitý. Pre pivá vyrobené tzv. spodnou fermentáciou, ako sú ležiak a Kellerbier je tradičné, že hoci chutia skvele, mierne zapáchajú. Preto je vhodné ich čapovať do úzkeho pohára s malým otvorom.  Nalievajte, čapujte ich zľahka po hrane pohára s malým otvorom. Vďaka tomu vytvoríte nad penou vrstvu vody, ktorá ochráni vône: môžete ich ochutnať, ale necítite ich. Špičkové kvasené pivá, špeciálne pivá, majú príjemnú vôňu bylín, ovocia a podobne. Tieto vône si naopak želáte vychutnať, takže tieto pivá sa čapujú do väčších, širokých pohárov, čaší alebo kalichov. “

Najlepší spôsob ako si vychutnať pivo


Jelle má jeden zaručený tip pre optimálnu ochutnávku piva: “Dajte si malý dúšok. Prehltnite trochu piva a zvyšok nechajte v ústach. Keď prehĺtate, kyslík vstupuje do nosnej dutiny. Týmto spôsobom môžete pivo cítiť a ochutnať súčasne. ”

TYP PIVA CHARAKTERISTIKA VHODNÁ KOMBINÁCIA
Ležiak. Všetky kvasené typy piva, väčšinou ležiaky Čerstvé a jemné pivo. Mierne horké, niekedy mierne sladké. Ľahké jedlá a raw jedla, ako sú tatársky biftek, ustrice a niekedy ceviche zo surových rýb alebo z morských plodov.
Porter/ Stout Táto piva si môžete predstaviť ako cappuccino (porter) a kávu (stout), pretože porter je zvyčajne o niečo sladšie. Oba typy majú silno pražené slady, čo vysvetľuje väzbu na kávové zrná a príchuť, ale tiež karamel, tmavú, horkú čokoládu a umami. Najviac sa líšia v chuti, ale majú mnoho podôb. Stout s ustricami. Oba typy piva s grilovaným červeným mäsom (pokiaľ daná omáčka nie je príliš silná), hamburgermi, vegetariánskymi hamburgermi, olivami, zrelým kozím syrom, tradičným holandským vaflam so sirupom a čokoládou.
IPA (India Pale Ale) Čím čerstvejší je chmeľ, tým viac arómy a chuti typu chmeľu sa dostáva do nápoja. Ovocná a horká chuť. Horkosť sa môže stať celkom dominantná v kombinácii s jedlom, čo sťažuje kombinovanie IPA. Grilované červené mäso, steaky, modré syry a surové raw jedlá alebo údené šunky. Ťažké IPA pivo sa tiež veľmi dobre hodí k sladkému napríklad tvarohovému koláču.
Svetlé Mierne horké, celkom ovocné a typicky sladké. Plno ochutené mastné rybacie jedlá.
Tripel Svetlé, ťažké a nie horké. Plné a sladké, často s tónmi zrelého, žltého (sušeného) ovocia. Aromatické rybie jedlá, vegetariánske jedlá s množstvom zmyselných chutí, teľacie mäso, kurča, morka, kráľovské krevety a homáre.
Dubbel Vždy tmavej farby, ale nie ťažké. Často ľahké tóny pečených orechov a karamelu. Ľahké, jesenné hydinové pokrmy, bisque (rybacie krémové vývary) a šaláty s orechmi a hrozienkami.
Saison Sezónne pivo tradične požívané v minulosti belgickými farmármi a robotníkmi. V dnešnej dobe je to skôr suchý, rustikálny typ piva na uhasenie smädu a môže sa javiť ako mierne sírnaté. Vynikajúce pre ľahké letné jedlá, grilované krevety alebo homáre.

Všetky komentáre