KERAMIKA

KERAMIKA

Big Green Egg ponúka na keramiku doživotnú záruku v prípade domáceho použitia. V tomto blogu si prečítate o úlohe keramiky, o tom, prečo je taká dôležitá kvalita samotnej keramiky, aké sú jej výhody a ako ju udržať v dobrom stave.

Pre riadne fungovanie kamado, ako je Big Green Egg, hrá dôležitú rolu množstvo správne nastavených prvkov a komponentov. Kupola, kvalitná keramika, ako aj samotný tvar zeleného vajíčka, zaisťujú správnu cirkuláciu tepla. Kvalita samotnej keramiky a keramických komponentov je rozhodne dôležitejšia, než si možno myslíte. Pretože iba najlepšia keramika vyniká z hľadiska udržateľnosti, zaisťuje dokonalú kontrolu teploty a má pozitívny vplyv na chuť ingrediencií a jedál, ktoré pripravujete. Kvalita Big Green Egg keramiky je skutočne výnimočná.

Existujú obrovské rozdiely v kvalite keramiky používanej rôznymi výrobcami kamado. Ed Fisher, zakladateľ spoločnosti Big Green Egg, dospel v minulom storočí k záveru, že keramika kamado, ktoré dovážal z Ázie, nespĺňala požadovanú úroveň kvality. Určite tam bol priestor na zlepšenie! Hľadanie unikátnej keramiky pre Big Green Egg v 90. rokoch viedlo v severnej Amerike k vyvinutiu jedinečnej keramiky s pomocou technológií zdokonalených NASA a otvoreniu najmodernejšej továrne na výrobu keramiky v Mexiku vybavenou špičkovou technológiou, tak aby mohla vyrábať najmodernejšiu keramiku s ideálnymi vlastnosťami.

Odkedy máme výhradné partnerstvo s touto továrňou. Big Green Egg je jediné kamado, ktoré sa tam vyrába, na rozdiel od väčšiny ostatných keramických kamado grilov, pecí ktoré sa stále dovážajú z Ázie. Keramika Big Green Egg pozostáva z jedinečnej a starostlivo vyváženej jemnej kompozície hliny. To dáva keramike jemnú textúru a tiež ju robí silnou a dlhotrvajúcou. Jemne tvarovaná keramika tiež absorbuje menej vlhkosti z pripravovaných ingrediencií a jedál počas varenie ako porovnateľné kamadá s hrubšou keramickou textúrou. To znamená, že jedlo si udrží svoju chuť, jemnosť a nevysychá. Ďalším dôležitým bodom je, že pri zahrievaní sa keramika rozširuje a po ochladení sa sťahuje. Vďaka jemnej štruktúre keramiky Big Green Egg sa pnutie stáva rovnomernejším, takže šanca na praskanie je minimálna.

Jednou z vlastností hrubej, vysoko kvalitnej keramiky je jej extrémna izolačná schopnosť. To znamená, že vo vnútri udržuje teplo, a toto teplo nie je ovplyvňované vonkajšou teplotou. Aj keď je vonku veľmi nízka teplota pod bodom mrazu, je ľahké presne regulovať teplotu vášho zeleného vajíčka Big Green Egg a udržiavať ju stabilne konštantnú. Keramika navyše odráža teplo, ktoré v kombinácii s tvarom vytvára požadované prúdenie vzduchu, konvekciu. Ďalšou super vlastnosťou izolačnej funkcie je, že minimalizuje spotrebu drevného uhlia.

V každej fáze výrobného procesu sú zapojení iba špičkoví odborníci, ktorí dôkladne poznajú umenie keramickej výroby. Vyrastali s dávnou mexickou tradíciou kvalitnej keramiky. Nová moderná Big Green Egg továreň je certifikovaná podľa normy ISO 9001 UL, čo znamená, že spĺňa najvyššie štandardy kvality, výrobné metódy a kvalitu výroby a to s vysokou mierou transparentnosti, sledovateľnosti a spoľahlivosti.

Pripojte sa k nám a pozrite si virtuálnu prehliadku výrobného procesu zeleného vajíčka, nakuknite do zákulisia a spoznajte postup tvorenia Big Green Egg!
Pozrite sa ako sa vyrába Big Green Egg



Presné zloženie keramického materiálu Big Green Egg môžeme považovať za ingrediencie tajného rodinného receptu. Recept na keramiku Big Green Egg sa nezmenil od začiatku nášho exkluzívneho partnerstva s ultramoderným výrobcom keramiky v Mexiku. Najlepšie výsledky dosiahnete iba s najlepšími a starostlivo vybranými prísadami. Ale iba vtedy, ak sú spracované správnym spôsobom. Proces vypaľovania keramiky je rovnako dôležitý ako vyvážená zmes použitých unikátnych materiálov. Avšak aj tak najnákladnejšou zložkou je čas.


Pred začatím vypaľovania musí byť keramika na 100% suchá. Potom samotný proces trvá ďalšie 2 dni. Po ošetrení keramických prvkov ochrannou zelenou glazúrou sa vajíčka premiestnia do pece, v ktorej sa teplota pomaly a rovnomerne zvýši na 1 300 °C a nechá sa niekoľko hodín vypaľovať. Potom sa pec a keramické zelené vajíčka ochladia na izbovú teplotu rovnakým pomalým a rovnomerným spôsobom a následne sa nechajú úplne vychladnúť. Výsledok? Keramika, ktorá je rovnako pevná ako liatina a je schopná odolať obrovským zmenám teploty.

Vďaka jedinečnej výrobnej metóde majú zelené vajíčka Big Green Egg podstatne dlhšiu životnosť ako iné podobné keramické grily, kamado BBQ variče, pece na drevné uhlie. Vďaka dokonalej kombinácii materiálov a procesu vypaľovania zostáva naša keramika neporovnateľná. Bez ohľadu na to, ako často používate zelené vajíčko, kvalita keramiky zostáva vždy na zaručenom štandarde. Sme presvedčení o jej jedinečnosti a preto ponúkame doživotnú záruku na všetky keramické komponenty, hlavne na keramický materiál a jeho výrobné spracovanie. Aj to je vo svete kamado jedinečné!

Niekedy budete počuť najbláznivejšie príbehy a návody ako sa starať o udržiavať keramiku Big Green Egg v dobrom stave. Vypaľujete vajíčko pri skutočne vysokej teplote? Nezmysel! Čierna farba len hovorí niečo o vašom nadšení pre používanie EGG. Jediné, čo musíte urobiť, je občas použiť jemnú kefu na vnútornej strane kupoly a základne, aby sa odstránili všetky voľné častice sadzí. Tie spadnú do popolníka a s kutáčom ich jednoducho vyberiete von.

A čo s vonkajšou glazovanou plochou? Ak občas umyjete glazovaný povrch takmer vychladeného zeleného vajíčka tekutou mydlovou penou alebo len vlhkou handričkou s malým množstvom jemného popola (pozor na zatečenie saponátu na filc, môže sa odlepiť) nezostane len vonkajšia keramika, ale aj vzhľad vášho Big Green Egg ako nový.

Všetky komentáre