PIZZA MARGHERITA

PIZZA MARGHERITA

INGREDIENCIE


CESTO:


  •          250 g múky (najlepšie typ 00) + trochu na posypanie
  •          25 g čerstvého droždia alebo 8 g suchého droždia
  •          150 ml vlažnej vody
  •          1 PL olivového oleja + trochu na vymazanie nádoby
  •          1 ČL cukru

 


PARADAJKOVÁ OMÁČKA:


  •          1 malý strúčik cesnaku
  •          5 lístkov bazalky
  •          3 PL olivového oleja
  •          1 plechovka krájaných paradajok (400 g)

 


OBLOHA:


  •          2 mozzarelly (po 125 g)
  •          10 lístkov čerstvej bazalky
  •          2 PL extra panenského olivového oleja

 


Na cesto zmiešajte v mise múku so štipkou soli. V jednej tretine vlažnej vody rozpustite droždie a pridajte ho do múky. Prilejte zvyšok vody a primiešajte aj olivový olej a cukor. Takto pripravenú zmes dôkladne mieste aspoň 5 minút. Jednoduchšie je to v mixéri alebo kuchynskom robote.

Vyklopte cesto na pracovnú dosku a mieste ručne ďalšiu minútu. Vymažte misu olejom a vložte do nej cesto vytvarované do peknej gule. Prikryte misu čistou vlhkou utierkou a nechajte cesto 2 hodiny kysnúť.

Medzitým olúpte a najemno nakrájajte cesnak na prípravu paradajkovej omáčky. Najemno nasekajte lístky bazalky. V panvici zohrejte olivový olej. Pridajte zvyšné prísady na omáčku a podľa chuti ju osoľte a okoreňte. Priveďte do varu, znížte teplotu a nechajte asi 5 minút mierne povariť. Omáčku rozmixujte ručným mixérom a prelejte do misky.

Zapáľte drevené uhlie v Big Green Egg a spolu s convEGGtorom, roštom a kameňom na pečenie ho zohrejte na 275 – 300 °C. Medzitým cesto rozdeľte na 2 rovnaké diely a vytvarujte bochníky. Podložku na pizzové cesto posypte múkou a valčekom na cesto na nej rozvaľkajte jeden bochník do tvaru pizze.

Hliníkovú lopatu na pizzu posypte múkou a položte na ňu vyvaľkané cesto. Naberačkou rozotrite polovicu pripravenej paradajkovej omáčky od stredu po okraje cesta, pričom vonkajšie okraje nechajte biele. Jednu mozzarellu natrhajte na kúsky a rovnomerne ich poukladajte na pizzu.

Kameň na pečenie posypte múkou. Pomocou lopaty na pizzu premiestnite pizzu na kameň na pečenie, zatvorte kopulu EGG a pečte pizzu asi 5 minút, kým nebude hotová. Medzitým si z druhej polovice cesta a surovín pripravte rovnakým spôsobom druhú pizzu.

Vytiahnite pizzu z EGG. Pokvapkajte ju olivovým olejom a posypte lístkami bazalky. Hotovú pizzu nakrájajte pomocou kolieskového krájača na pizzu. Druhú pizzu pripravte rovnakým spôsobom.

 


Dobrú chuť.



Všetky komentáre