ÚDENO-PEČENÉ REBRÁ S PÓROM
INGREDIENCIE
REBRÁ:
- 1 rebrá so 4 rebrami
- 50 g zmes korenia (viď ingrediencie)
- 2 lyžice masla
- 20 ml whisky
MARINÁDA:
- 80 g ružová soľ (Colorozo)
- 1 zväzok tymianu
- 1 zväzok rozmarínu
- ½ cesnaku
- 6 celé korenie
- 6 borievky
- 6 klinčeky
- 1 muškátový kvet
NESLADENÉ KORENIE:
- 75 g čierne korenie
- 75 g horčicové semienka
- 50 g feniklové semienka
- 50 g kmín
- 50 g masala
- 75 g maďarská sladká paprika
- 25 g muškátový oriešok
- 10 kardamón
GLAZÚRA:
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky strúhaného zázvoru
- 4 lyžice hnedého cukru
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 2 lyžice paradajkového kečupu
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžice worčestrovej omáčky
- 4 lyžice javorového sirupu
- 6 lyžice hruškovej šťavy
- 1 lyžica jablčného octu
ZELENINA:
- 2 póry
DEŇ VOPRED PRED VARENÍM
Marinádu si pripravíte tak, že všetky ingrediencie privediete do varu v 1 litri vody, následne vypnite ohrev a necháte vychladnúť.
Z rebier odstráňte tvrdú kožu z preklopenej strany (vykostenej strany). Môžete to urobiť tak, že medzi kožu a mäso vložíte ostrý nôž a pomalým rezaním uvoľnite kožu a túto následne stiahnite. Očistené rebrá vložte do vychladnutej marinády (uistite sa, že rebrá sú úplne ponorené) a nechajte ich marinovať 12 hodín v chladničke.
Medzitým si pomeľte na jemno korenie pripravené na potieranie rebier v mlynčeku na kávu. Pomleté korenie preosejte a odvážte 50 gramov. Zvyšok korenia sa v tomto recepte nepoužíva, ale môžete ho odložiť na použitie v inom recepte na hovädzie mäso.
V DEŇ VARENIA
Vyberte rebrá z marinády a osušte ich utierkou. V masírujte zmes korenia do rebier a nechajte korenie pôsobiť dve hodiny v chladničke.
Zapáľte drevné uhlie v Big Green Egg a vyhrejte ho na teplotu 100 ° C.
Drevné uhlie následne posypte štiepkou, požite za hrsť čerešňových a za hrsť pekanových štiepok. Potom vložte do vajíčka convEGGtor, alebo kôš s convEGGtorom s roštom. Na rošt položte rebrá, do ktorých vpichnite teplomerovú sondu a zakryte kupolu Big Green Egg. Nastavte teplotu teplomera na 70 ° C a počkajte, kým sa v jadre rebier dosiahne táto teplota.
Po dosiahnutí teploty jadra 70 °C vyberte z vajíčka rebrá. Zabaľte ich do potravinárskeho alobalu, rebrá však pred tým potrite s maslom a whisky a vložte ich zabalené späť na rošt do EGG. Mäso si dlhodobo udržuje svoju teplotu jadra; mäso je v „zóne“. Rebrá nechajte variť, kým nedosiahnu teplota jadra 90 – 95 °C.
Po dosiahnutí požadovanej teploty jadra, rebrá vyberte a nechajte ich zabalené v alobale ešte pol hodiny odpočinúť. Medzitým si nachystajte glazúru, nasekajte strúčiky cesnaku a zmiešajte s ostatnými ingredienciami na glazúru. Na miernom ohni glazúru zredukujte na tretinu pôvodného objemu.
Z Big Green Egg vyberte rošt z nehrdzavejúcej ocele a na convEGGtor položte liatinový rošt a vajíčko zahrievajte na 180 °C.
Rebrá vybaľte z alobalu a potrite pripravenou glazúrou. Položte ich kosťovou stranou nadol na rošt (ak máte liatinový pekáč skillet, použite ten) a zatvorte kupolu vajíčka. Rebrá nechajte karamelizovať asi 30 minút. Medzitým vyčistite a prerežte pripravený pór na rovnaké kúsky, aby ste mali 4 ks rovnako dlhých pórov, ktoré položte na rošt alebo do panvice vedľa rebier a pečte ich na cca. 20 minút. Vonkajší povrch bude tmavý a jadro príjemné a mäkké.
Vyberte rebrá a upečený pór z EGG. Rebrá medzi kosťami nakrájajte na štyri kusy. Priložte opečený pór a dochuťte soľou a korením.
Dobrú chuť.
Všetky komentáre