ÚDENO-PEČENÉ REBRÁ S PÓROM

ÚDENO-PEČENÉ REBRÁ S PÓROM

INGREDIENCIE


REBRÁ:


  •          1 rebrá so 4 rebrami
  •          50 g zmes korenia (viď ingrediencie)
  •          2 lyžice masla
  •          20 ml whisky

 


MARINÁDA:


  •          80 g ružová soľ (Colorozo)
  •          1 zväzok tymianu
  •          1 zväzok rozmarínu
  •          ½ cesnaku
  •          6 celé korenie
  •          6 borievky
  •          6 klinčeky
  •          1 muškátový kvet

 


NESLADENÉ KORENIE:


  •          75 g čierne korenie
  •          75 g horčicové semienka
  •          50 g feniklové semienka
  •          50 g kmín
  •          50 g masala
  •          75 g maďarská sladká paprika
  •          25 g muškátový oriešok
  •          10 kardamón

 


GLAZÚRA:


  •          2 strúčiky cesnaku
  •          2 lyžičky strúhaného zázvoru
  •          4 lyžice hnedého cukru
  •          2 lyžice paradajkového pretlaku
  •          2 lyžice paradajkového kečupu
  •          2 lyžice sójovej omáčky
  •          2 lyžice worčestrovej omáčky
  •          4 lyžice javorového sirupu
  •          6 lyžice hruškovej šťavy
  •          1 lyžica jablčného octu

 


ZELENINA:


  •          2  póry

DEŇ VOPRED PRED VARENÍM 


Marinádu si pripravíte tak, že všetky ingrediencie privediete do varu v 1 litri vody, následne vypnite ohrev a necháte vychladnúť.

Z rebier odstráňte tvrdú kožu z preklopenej strany (vykostenej strany). Môžete to urobiť tak, že medzi kožu a mäso vložíte ostrý nôž a pomalým rezaním uvoľnite kožu a túto následne stiahnite. Očistené rebrá vložte do vychladnutej marinády (uistite sa, že rebrá sú úplne ponorené) a nechajte ich marinovať 12 hodín v chladničke.

Medzitým si pomeľte na jemno korenie pripravené na potieranie rebier v mlynčeku na kávu. Pomleté korenie preosejte a odvážte 50 gramov. Zvyšok korenia sa v tomto recepte nepoužíva, ale môžete ho odložiť na použitie v inom recepte na hovädzie mäso.

 


V DEŇ VARENIA


Vyberte rebrá z marinády a osušte ich utierkou. V masírujte zmes korenia do rebier a nechajte korenie pôsobiť dve hodiny v chladničke.

Zapáľte drevné uhlie v Big Green Egg a vyhrejte ho na teplotu 100 ° C.

Drevné uhlie následne posypte štiepkou, požite za hrsť čerešňových a za hrsť pekanových štiepok. Potom vložte do vajíčka convEGGtor, alebo kôš s convEGGtorom s roštom. Na rošt položte rebrá, do ktorých vpichnite teplomerovú sondu a zakryte kupolu Big Green Egg. Nastavte teplotu teplomera na 70 ° C a počkajte, kým sa v jadre rebier dosiahne táto teplota.

Po dosiahnutí teploty jadra 70 °C vyberte z vajíčka rebrá. Zabaľte ich do potravinárskeho alobalu, rebrá však pred tým potrite s maslom a whisky a vložte ich zabalené späť na rošt do EGG. Mäso si dlhodobo udržuje svoju teplotu jadra; mäso je v „zóne“. Rebrá nechajte variť, kým nedosiahnu teplota jadra 90 – 95 °C.

Po dosiahnutí požadovanej teploty jadra, rebrá vyberte a nechajte ich zabalené v alobale ešte pol hodiny odpočinúť. Medzitým si nachystajte glazúru, nasekajte strúčiky cesnaku a zmiešajte s ostatnými ingredienciami na glazúru. Na miernom ohni glazúru zredukujte na tretinu pôvodného objemu.

Z Big Green Egg vyberte rošt z nehrdzavejúcej ocele a na convEGGtor položte liatinový rošt a vajíčko zahrievajte na 180 °C.

Rebrá vybaľte z alobalu a potrite pripravenou glazúrou. Položte ich kosťovou stranou nadol na rošt (ak máte liatinový pekáč skillet, použite ten) a zatvorte kupolu vajíčka. Rebrá nechajte karamelizovať asi 30 minút. Medzitým vyčistite a prerežte pripravený pór na rovnaké kúsky, aby ste mali 4 ks rovnako dlhých pórov, ktoré položte na rošt alebo do panvice vedľa rebier a pečte ich na cca. 20 minút. Vonkajší povrch bude tmavý a jadro príjemné a mäkké.

Vyberte rebrá a upečený pór z EGG. Rebrá medzi kosťami nakrájajte na štyri kusy. Priložte opečený pór a dochuťte soľou a korením.

 


Dobrú chuť.




Všetky komentáre